Janne Petersson

– Det bor mycket nostalgi i kultlastbilarna. Extra kul är att många av kultbilarna faktiskt fortfarande är i trafik. Själv tycker jag att kultlastbilarna är supercoola, säger Mari Berglund, som är initiativtagare till klassen.

Queen of the Road - Truck Meet

Queen of the Road – ett nätverk för kvinnor inom transport, drog ekipage till sin egen klass: Queen of the Road Truck Meet. Mari Berglund tycker det är viktigt att det finns en klass som släpper fram kvinnor i en bransch som är så dominerad av män. Jonna ”Dockan” Winberg, Jönköping, instämmer.

– Det ska ju egentligen inte behövas en egen klass för tjejer, men oftast är det killar som får köra åkeriernas nyaste och mest påkostade bilar. Generellt ges inte tjejer samma chans som killarna. Fortfarande finns det åkeriägare som har större förtroende för killar, vilket jag inte alls förstår, säger Dockan.

– Den egna klassen gör det lättare för oss att få visa vårt intresse och våra bilar. Det bidrar till stolthet.

Och så får vi anledning att träffas, säger Dockan.

Dockan har redan samlat ett antal pokaler från utställningar. På Stockholm Truck Meet blev det ytterligare en, denna gång för bästa inredning.

Hamnade rätt

Dockan har kört lastbil i drygt tre år. Hon halkade in i branschen, men kunde snart konstatera att hon hamnat rätt. Med sin Scania R580 kör hon mellan Jönköping kör hon plaströr mellan Pipelifes fabriker i Sverige och Norge.

– Bäst är friheten. Man rår sig själv och kan ta rast när man vill. Dessutom får man se mycket, jobba fysiskt och träffa andra. Det passar mig väldigt bra, säger hon.

– Och tack vare yrket har jag träffat min kille, som också kör lastbil.

Marie Ängblom, Stockholm, kör växlare med maskinflak åt Svenska Maskin. Det var hennes första medverkan på Truck Meet.