• På demoområdet kunde besökarna bland annat testa Hiabs HiVision, där virtual reality-glasögon och kameror ersätter kranhytten. På en skärm kunde besökarna se förarens videoflöde i realtid.
 • På demoområdet kunde besökarna bland annat testa Hiabs HiVision, där virtual reality-glasögon och kameror ersätter kranhytten. På en skärm kunde besökarna se förarens videoflöde i realtid.
 • Fredrik Andersson från Bennesveds Åkeri var en av de som tog chansen att testa Hiabs HiVision, där virtual reality-glasögon och kameror ersätter kranhytten. – Det var lite ovant med känslan. Jag trodde bilden skulle vara skarpare men man vänjer sig snabbt.
 • David Svedberg på FTG visade upp den nya Z-kranen. – En tiltbar pelare ger en längre räckvidd och en smidigare krankörning. FTG har tidigare visat upp en prototyp men under mässan kunde intresserade och nyfikna besökare se slutprodukten monterad på en kundbil i FTG:s monter.
 • David Svedberg på FTG visade upp den nya Z-kranen. – En tiltbar pelare ger en längre räckvidd och en smidigare krankörning. FTG har tidigare visat upp en prototyp men under mässan kunde intresserade och nyfikna besökare se slutprodukten monterad på en kundbil i FTG:s monter.
 • För en månad sedan förvärvade Colabitoil Hällberg & Son med 33 tankstationer och fler är på gång. – Planen är att vi ska bli rikstäckande, säger Niclas Bornegrim som ansvarar för försäljning och marknad. – Vi håller på att bygga en fabrik i Norrsundet och är därmed Sveriges enda tillverkare av HVO-diesel, hydrerad vegetabilisk olja.
 • Med chassi i aluminium och rostfritt stål har det femtio år gamla företaget Atrans helt enkelt börjat om från början, en nystart som innebär högre lastkapacitet och mindre underhåll. – Vi har tagit ett tekniksteg framåt i branschen genom att jobba med nya material, säger Jens Alexandersson, vd, här framför släpet som visades upp för första gången under mässan.
 • De största nyheterna i Trux monter under mässan var produktsortimentet med tillbehör och anpassningar till Scanias nya modell som hade världspremiär under mässan. – Vi har bland annat frontskydd och takbågar, berättar Mikael Svensk. Någon användning av montervagnens solterass fick man inte under denna mässa, men besökarna trotsade både väder och vind. – Det har kommit besökare från bland annat Övertorneå och från Norge och Finland, säger Mikael Svensk.
 • – Vi har lyssnat på timmeråkarna, berättar Björnar Sele och visar upp den senaste produkten, en lastkännande pump som är speciellt anpassad till skogskran. Under utvecklingsarbetet har Hydro Leduc samlat in mätdata från olika chaufförer och informationen har sedan legat till grund för utvecklingen av produkten som presenterades för besökarna under mässan.
 • Tyas senaste rapport visar att 41 % av de åkerier som svarat i undersökningen kommer att nyanställa inom 6 månader. Enligt Lasse Holm som är projektledare visar siffrorna på ett stort behov av kompetens inom åkerinäringen. – Det innebär ungefär 3500 förare inom bara några månader och kanske 7 000 förare inom en snar framtid. Det finns många frågor kring behörigheter och körkort och Tya svarade på frågor och informerade intresserade besökare om fortbildningar under mässan.
 • I NDS monter presenterade Patrik Johansson företagets diagnosverktyg. Marknadens alla modeller samlade i en och samma databas, något som spar både tid och pengar för slutkunderna. – Vi pratar med nya och gamla kunder, skaffar kundrelationer och bygger nätverk under mässan, berättar Patrik Johansson, NDS.
 • Zetterbergs ställde ut för första gången på Mittiamässan i år och tycker att mässan trots lördagens regnväder varit bra. – Det är genuint intresserade besökare på den här mässan, säger Roberth Löfstedt, marknads- och försäljningschef. Under mässan visade Zetterbergs upp nästa generation dumper, ZD4. En slitstark arbetskompis med lägre vikt och tålig konstruktion.
 • Flisflak, grusflak och specialflak fanns att titta på i Bfabs monter. Anders Hedin berättar att en viktig del av produktutvecklingen sker under möten med kunder ute på mässor. – Man träffar intresserade besökare och kunder och de kommer med tips och idéer. Många kunder vet precis vad de vill ha.
 • Jerker Holmblad, Rexus Utbildningar, tog tillfället i akt och passade på att prata utbildning med intresserade besökare. – Vi odlar de kontakter vi redan har och knyter nya. Under utbildningarna hinner man inte prata, här hinner man med det. Rexus Utbildningar håller i utbildningar inom åkeri och entreprenad, både grundutbildningar och vidareutbildningar.
 • Johan Nyhlén på Plastomer visade upp tillbehör för intresserade besökare. – Vi har inga direkta nyheter att visa upp men vita genomgjutna stänkskydd är fortfarande nytt för många, säger Johan Nyhlén. Plastomer visade även upp sidoplankor, stegar och verktygslådor bland produkterna i montern.

Välbesökt mässa trots regnväder

Trots två dagars intensivt regnande så besöktes Mittia Skogstransport av 5 300 besökare och 130 utställare. Enligt Henrik Bruveris, projektledare Mittia, brukar besöken ligga på runt 6 000 under mässan, vilket gav årets mässa klart godkänt under rådande väderförhållanden.

– Under fredagen hade vi besöksrekord med 2 850 personer. Det är ett bra bevis för hur stark denna mässa är även organisatoriskt, att utställarna jobbar professionellt med ordentliga tält som tål dåligt väder och hur de agerar gentemot besökarna trots väderutmaningarna.

I år hade man valt att utöka området för att få plats för provkörningar, demos, utställningar och tävlingar. En utställning om timmertransportens historia genom tiderna fanns med bland årets utställningar och bland de större nyheterna på utställarsidan fanns bland annat Scanias nya timmerbil med ny V8 med rekordlåg bränsleförbrukning och "Clutch on demand" för förbättrad precisionskörning.

På demoområdet kunde besökarna bland annat testa Hiabs HiVision, där virtual reality-glasögon och kameror ersätter kranhytten. På en skärm kunde besökarna se förarens videoflöde i realtid och Fredrik Andersson från Bennesveds Åkeri var en av de som tog chansen att testa den nya tekniken.

– Det var lite ovant med känslan. Jag trodde bilden skulle vara skarpare men man vänjer sig snabbt.

Fredrik är van att köra både skördare och skotare och upplever att han snabbt kom in i den nya tekniken.

– Det var roligt att prova på, det var en upplevelse.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress