Clas-Göran Sandblom

Kritiken framfördes av Skaraborgssektionen där Ingemar Eriksson är ordförande sedan tio år.

– När vi själva hade årsmöte gjordes en paus för att se Uppdrag Granskning. Trots att vi känner till hur verkligheten ser ut så blev även vi upprörda. Branschen borde agerat och sagt ifrån att vi inte accepterar detta. Förklarat för allmänheten. Tydligare. Istället för att sitta helt tysta. Vi har aldrig haft en sådan här massmedial möjlighet tidigare.

Folk snackade

Eriksson och många andra företrädare för branschen märkte dagen efter hur programmet blev en diskussion bland allmänheten som förbluffades över hur illa ställt det är. En snackis på arbetsplatser.

– Folk reagerade men vi satt tysta. Istället borde vi som svenska åkare trätt tråden på nålen direkt. Talat om att vi tar avstånd från slavlöner som inte ens räcker till förarnas bränsle. Vi som sitter på insidan vet att det är illa men inte men inte ens det stora flertalet av våra medlemmar har en aning om vad SÅ gör mot departement och regering. Det är viktigt att vår organisation ställer upp för oss.

Skaraborgsåkarnas styrelse hade sammanställ en lista med fem punkter. Ingemar Eriksson är missnöjd med att ärendet mer eller mindre sopades under mattan.

– SÅ vill inte höra talas om detta och tog detta som en punkt när årsmötet egentligen var avslutat. Jag fick läsa upp brevet och sen blev det inget mer. Men efteråt kände jag stark respons från många. Vi borde, med ett årsmöte av den digniteten, 170 delegater, borde avsatt en kvart för debatt om skandaler som fick känslorna att svalla bland hundratusentals tittare.

Fick ta smällen

Ingemar Eriksson framhåller att avsikten inte var att kritisera enskilda tjänstemän.

– Tråkigt att Tina Thorsell, som kommunikationsansvarig, fick försvara bristen på agerande. Uppdrag Granskning gav en sådan öppning mot allmänheten. Vi borde gått ut och bekräftat att det är så här eländigt. Att utländska förare lever i en misär. Vi sa ingenting. Får vi inte stopp på cabotaget så är det slut med vår åkerinäring. Trots mängde av bevis verkar det inte vara någon myndighetsperson som vågar ta i detta.

Eriksson anser att det fanns många delar i programmet som branschen kunde gått vidare med.

– Alla visste vad det skulle handla om. Branschen skulle laddat upp och haft både plan B och Plan C klar. Dagen efter skulle det varit rubriker. Som medlemmar saknade vi reaktioner från vårt kansli. Å andra sidan är SÅ i omdaning och jag kan förstå att man tappar marschtakt ibland.

Tina Thorsell:

– Vi visste förstås att programmet skulle sändas och hade en aning om vad det skulle innehålla men valde att inte lyfta fram den sämsta delen av branschen. Det är svårt att se vad vi kunde göra annorlunda. Den enda redaktion som följde upp programmet, som vi uppfattade det, var SVT:s morgonsoffa – som en arbetsgivarfråga.

Något ni ångrar?

– De resonemangen vi förde kunde vi ha fört bland våra medlemmar och förtroendevalda. Det var ett misstag, kan jag tycka.