Vi inledde testkörningarna med en bil ur T-serien, som bland annat omfattar alla släpvagnsdragbilar. Vi utgick alltså från Renault Trucks hyttfabrik i Blainville i Normandie och härifrån var det planerat en omväxlande rutt upp till den historiska kusten vid Engelska kanalen. Utresan skedde med en T 440 och på hemvägen bytte vi till en T 520 med lite andra specifikationer.

Min första testbil var en T 440 4x2 dragbil med sovhytt och höjt tak och med en ”motorlåda” på 200 mm. Totalhöjden på denna bil, som är den näst största, är på 3.485 mm och motormässigt var den utrustad med DTi 13-motorn på 440 hk. På hemvägen bytte jag till ”flaggskeppet” T 520 4x2 med sovhytt och höjt tak – och här med helt plant golv. Därmed får den en totalhöjd på 3.647 mm – alltså 16 centimeter högre.

Denna T 520 var också utrustad med en DTI 13-motor, här på 520 hk, och de två bilarna var därför lätt att jämföra. Alla trailers var 3-axlade och totalvikten var på 44 ton, men här var fordonen bara lastade till 38 ton.

Förseriebilar

Som så ofta tidigare, vid testkörningar, handlade det om så kallade ”förseriebilar”. Det vill säga testbilar som är byggda medan produktionsanläggningen fortfarande genomgår en sista intrimning. Det blev vi tydligt uppmärksammade om, och det ursäktar kanske att det första jag observerade, var ett kraftigt vindljud från de övre takhörnen – kanske kom vindbruset från de utvändiga tryckluftshornen som ”enligt mitt tycke skämde” alla testbilar.

Annars är min bedömning av ljudnivån mycket positiv. Det svaga motorljudet som DTi 13-motorn avger har en behaglig frekvens och det påverkar att det nu plötsligt kommer helt nya och ovana ljud med i ljudbilden. Medan vi fortfarande körde relativt långsamt, på väg ut från Blainville, märkte jag alltså ett nytt och okänt ljud. Det var ett monotont brummande som följde motorns varvtal och som tydligt hördes varje gång jag släppte gaspedalen. Först trodde jag det var den fartstyrande motorbromsen, men det kräver ju att motorbromsens kontrollarm skall stå i första läget – vilket den inte gjorde.

Förklaringen till detta inte obehagliga ljud, fick jag av den tekniker som var min ”bisittare” på hemvägen. Han kunde berätta att ljuden kom från tryckluftskompressorn som går i gång av sig själv när man ”rullar” med släppt gaspedal. Att ljudskillnaden är så markant beror på att kompressorn till- och frånkopplas rent mekaniskt - om fordonet är utrustat med ”Fuel-Eco-Pack”, som har den högsta nivån av dieselbesparing. Kompressorstyrningen ingår i den nya EACU (Electronic Air Control Unit)-enheten som filtrerar, renar och reglerar tryckluftsystemet. Denna intelligenta styrning av tryckluftssystemet skulle ge en märkbar dieselbesparing.

Optidriver standard

Testkörningen förlöpte helt problemfritt och medan vi talar om ljudnivån, märkte jag att denna var klart lägre på T 520 med den högsta hytten och plant golv. Förklaringen på detta skulle, igen enligt min ”bisittare” vara att det plana golvet har bättre isolering och att denna hytt på det hela taget är högre specificerad. Det låter som en rimlig förklaring.

För alla T-serie fordon gäller att den automatiserade Optidriver växellådan är standardutrustning, men att manuell växellåda (Volvo B14) kan beställas. Optidriver växellådan är som bekant ursprungligen Volvo I-Shift växellådan och har ungefär samma specifikationer. Detsamma gäller för Optibrake+ motorbromsen, som i samspel med Optidriver växellådan blir särskilt effektiv. Inte mindre än 563 hk i bromseffekt kan Optibrake+ ge. Vad jag kan se kan man alltså, för det mesta, gott undvara den hydrauliska Voith-bromsen.

Programmeringen av Optidriver växellådan är Renault Trucks egen, och den rymmer flera alternativ med tanken att köra bränsleekonomiskt. Också när det gäller chaufförens handhavande av växellådan har Renault sin helt egna stil. Det hela sker, i motsats till Volvo, med en spak under ratten och det framgår tydligt av den digitala displayen vilket ”läge” och vilken växel man kör i.

Om jag skall kritisera något så skall det vara att man först ska byta till manuellt läge innan man själv kan skifta växel – alltså två rörelser, där andra kan klara det med en rörelse.

Intressant alternativ

Båda våra testbilar var som nämnts utrustade med 13-liters motorer och det hade den fördelen att vi också fick testa T-serien med plant golv. Ovisst varför denna toppmodell bara levereras med DTi 13-motorn, medan den motsvarande T-serien med motorlåda också kan levereras med den långt mer intressanta DTi 11-motorn som kan utveckla 460 hk och har 2.200 Nm i vridmoment.

Denna motor, som baserar sig på den tidigare DXi 1-motorn är ombyggd till Common Rail insprutning och kan förväntas komma med en mycket gynnsam bränsleförbrukning samt en nyttolast som är 300-400 kg högre. Alltså ett ännu bättre viktförhållande.

När det gäller köregenskaperna kunde vi inte registrera någon skillnad på den högsta och den näst högsta modellen. De låg båda bra på vägen och hade lugna och kontrollerade hyttsvängningar. Inredningen i båda hytterna verkade vara mycket praktiska med många skåp och många förvaringsplatser.

Förarstolen är av det kända fabrikatet Recaro, och speciellt designad för Renault. Den har både uppvärmning och ventilation samt alla tänkbara stödfunktioner. Sätena kan skjutas bakåt så man uppnår nästan en meters plats för benen. Beträffande instrumentbrädans design finns det delade meningar, men funktionaliteten är det i varje fall inga problem med och speciellt tycker jag om den digitala fartmätaren som visar hastigheten med exakt angivelse.

Den nästan lodräta frontrutan med en vinkel på 12 grader har gjort det möjligt att utforma spegelarrangemanget så att sikten bakåt blir utmärkt. Detsamma gäller utsikten snett framåt – både till högre och vänster. Det enda som jag inte genast kan berömma är placeringen av kontakter för fönster- och spegelinställning. De är ”gömda” under dörrens armstöd och första gången får man leta lite efter dem.

Efter de första testkörningarna är det samlade slutintrycket att när det gäller T-serien har Renault Trucks äntligen levererat en modern långtursbil som förenar den speciella komforten från Magnum-serien med den stabila tekniken från Premium-serien. Och det i en kvalitet som inte har setts tidigare i Frankrike.

 

Tekniska data:

Märke: Renault

Typ: T 520.18 4x2 T E6

Axeltryck: 7.500 kg och 13.000 kg

Axelavstånd: 3.800 mm

Avfjädring: Fram: Parabel, Bak: Luft

Bromsar: EBS, ESP, AFU (nödbroms)

Däckutrustning: 315/70 R 22,5 Profile M. Xline Energy Z/D

Totalvikt 19.000 kg

Chassievikt inkl. påbyggnad: 7.634 kg

Nyttolast: 11.366 kg

Motortyp: DTi 13 Euro 6

Effekt: 520 hk

Moment: 2.550 Nm

Växellåda: Optidriver AT 2412E

Bakaxel: P13170 utv. 2,64:1

Förarhytt: Sovhytt med höjt tak och plant golv

Påbyggnad: Vändskiva med koppling

Serviceintervall: Anpassar sig efter användning