• Värmlandsschakts vd Jonas Strömberg ser Täktens dag som en värdefull möjlighet att marknadsföra både företaget och branschen.
 • Olle Pontinder från Deje var förtjust då han bekantade sig med en JCB JS220LC. Pappa Roger assisterade.
 • Anders Johnsen på Maskin Väst ser Hydradig som en mångsidig servicemaskin, perfekt för byggen, fiberuppdrag med mera.
 • Esa Perho och Jan Josefsson visade ett urval av Liebherrs maskiner, däribland hjullastaren L 556 XPower. Hjullastarens drivlina kombinerar hydrostatisk och mekanisk transmission, vilket reducerar bränsleförbrukningen med cirka 30 procent. Maskinen har steg IV-motor, som klarar avgasreningen med SCR.
 • Det var premiär för Entrack på Täktgens dag och vd Atle Tronrud var helnöjd med arrangemanget. Entrack visade bland annat krosskopa och sorteringsskopa från MB.
 • En LiuGong 922LC från Peters Lastmaskinsförsäljning visade sorteringsskopan MB-S14 i arbete.
 • Jan-Erik Ljungberg på Blinken Tools visade mätutrustning. Här med en millimetermottagare från Topcon. Blinken Tools har huvudkontor i Karlstad, så det blev en mässa på hemmaplan.
 • Christoffer Nordquist och vd Per-Inge Berg på Bergs Mekaniska i Molkom bjöd å en skopa möjligheter från Creusabro. Den franska leverantörens slitstål och skopförstärkningar klarar höga temperaturer och är gjorda i material som slaghärdar från ursprungliga 460 till 540 Brinell.
 • Nicklas Rossbäck, Benny Björk och Benny Granath, och representerade Ljungby Maskin, som fanns på plats med en L18 och en L9. Det gav besökarna möjligheter att pröva vad hyttfjädringen betyder för lastarförarens komfort.
 • Frank Johanson och Joakim Karlsson på Scanlaser visade maskinstyrningens många möjligheter.
 • Så möttes de igen – Swecons säljare Rickard Nilsson och entreprenören Björn Johansson. Björn fick sin nya Volvo-grävare levererad i juni.
 • – Det har alltid varit kul att köra grävmaskin, men nu trivs jag bättre än någonsin, säger Björn Johansson
 • Björn Johansson uppskattar både friheten och ansvaret som det innebär att driva ett eget entreprenadföretag.
 • Det märks i varje detalj att Björn Johansson vill ha det både funktionellt och snyggt.
 • Pon Equipment medverkade för fjärde året och hade med sig flera maskiner. Här ses Joakim Arvholm vid en Cat 330F, såld till Nor-Schakt.

Täkten blev arena för regional mässa

Värmlandsschakt visade verksamhet i stark utveckling

Även till vardags är det full fart i Värmlandsschakts täkt i Hynboholm utanför Karlstad, men det finns också tillfällen som höjer temperaturen utöver det vanliga. En gång per år bjuder den ekonomiska föreningen in till Täktens dag. I år var det femte upplagan. Uppenbart har arrangemanget blivit en uppskattad tradition.

Täktens dag arrangerades den 20 augusti. Värmlandsschakt bjöd då in kunder, medlemmar, medarbetare, maskin- och fordonsleverantörer och övriga intresserade till täkten i Hynboholm, som ägs och drivs av dotterbolaget Grusbolaget i Karlstad AB.

Den goda uppslutningen från maskinfirmor, plus att medlemmar ställde upp med maskiner och fordon, gjorde arrangemanget till en regional branschmässa. Täktens dag brukar locka ungefär 400 personer och det var på den nivå som besökstalet låg även denna gång.

– Det här gör vi för att visa vilka vi är och vad vi kan erbjuda dem som behöver våra tjänster och produkter. Samtidigt är det ett sätt att marknadsföra branschen som sådan, säger Värmlandsschakts vd Jonas Strömberg.

Tiotal utställare

Arrangemanget visar att täkten i Hynboholm fungerar som arena för en mässaktivitet, med gott om plats för både parkering, maskiner, fordon och montrar. Ett tiotal utställare, förutom medlemmar, fanns på plats. Av dessa var det Maskin Väst som svarade för den enskilt största representationen, med ett stort antal JCB. Andra fabrikat hos Maskin Väst var Huddig, Terex, CaseIH, Bigab, Palmse, Chieftain, Holms och Drivex.

– Intresset för JCB Hydradig är väldigt stort. Vi har levererat vår första, men det lär blir många fler när nästa års säsong drar igång. Det helt nya konceptet ger en hjulgrävare som är väldigt smidig, lättmanövrerad, snabb, stabil och inte minst servicevänlig, berättar Anders Johnsen på Maskin Väst i Karlstad.

Björn i egen maskin

I Swecons monter återfanns entreprenören Björn Johansson från Sunnemo, Hagfors. Björn har jobbat som grävmaskinist sedan 2001. Sex år senare kompletterade han anställningen med en enskild firma, men nu har han tagit steget fullt ut genom egna bolaget Sunnemo Entreprenad AB. Maskinellt har han rustat sig med en ny hjulgrävare i form av en Volvo EW160E.

– Jag har kört en 160-grävare tidigare och tycker att den har bra storlek för mina jobb, berättar Björn, som har ett bra samarbete med sin tidigare arbetsgivare.

Björns maskin är välutrustad i alla bemärkelser, med bland annat maskinstyrning, hjulstyrning på rullar, kamera baktill och på sidan och snygga, effektiva ljusramper. Maskinen är klarlackad för att ge ett snyggt intryck och vara lättare att hålla ren. På hjulsidan valde Björn 650/45-22,5 singelhjul.

– Hjulen fungerar väldigt bra i terräng, ger god bärighet och har en utformning som gör dem snälla mot underlaget, berättar Björn.

Till grävmaskinen har han en kärra med rejäl frigångshöjd och hydraulisk schaktläm.

120 medlemmar

Värmlandsschakt bildades 1959. Den ekonomiska föreningen har idag cirka 120 medlemmar, omsatte drygt 470 miljoner kronor 2015 och har, tillsammans med medlemmarna, omkring 450 medarbetare.

Sett till medlemmarnas och företagets egna resurser domineras maskinparken av grävmaskiner, därtill kommer lastbilar, hjullastare, dumprar, bandschaktare, kross- och sorteringsverk med mera.

Täkten i Hynboholm är Värmlandsschakts största, med en produktion på cirka 200 000 ton per år – både bergmaterial och naturgrus. Det är nu 30 år sedan täkten öppnades.

– Vår anläggning här i Hynboholm är av central betydelse för vår verksamhet. Tillgången till material är strategiskt viktig för våra affärer. Tillsammans med våra medlemmars anläggningar har vi tillgång till ett 20-tal täkter, varav sex egna, förklarar Jonas Strömberg, helnöjd med årets upplaga av Täktens dag.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress