• SkogsMaskindagarna i Karlskoga lockade 5 200 besökare under de båda mässdagarna i början av juni.
 • Sven-Åke Stenberg och Stefan Pålsson hade glädjen att bjuda på Europapremiären för den uppdaterade versionen av Tigercats största skotare: 1085C.
 • Den långa boggin på Tigercat 1085C ger förutsättningar att hålla marktrycket på låg nivå jämfört med konkurrerande maskiner.
 • Tigercat 1085C har en hytt som bjuder stora utrymmen och goda siktförhållanden.
 • – Den svenska marknaden är väldigt krävande och ställer stora krav på produktivitet, konstaterade Niklas Palmér och Jesper Magnusson i Ponsses monter.
 • – Vi vill visa att det finns mer småskaliga alternativ, sa Malwas grundare Magnus Wallin.
 • Peter Winbo, MAN Truck & Bus Sverige, tycker att SkogsMaskindagarna gav ett värdefullt tillfälle att träffa både nya och befintliga kunder. Här vid en MAN TXG timmerbil, försedd med 560-hästars motor och utrustad med styrbroms för ökad smidighet.
 • Istrails monter bemannandes av Mats Annborn. På plats fanns även timmerbilschauffören Mattias Johansson från Larsson Åkeri i Molkom. Mattias uppskattar släpens stabilitet och smidighet. Han värdesätter också att den övre ramflensen är bockad, vilket ger maximal anliggning och motverkar att smuts och virkesrester samlar på hög.
 • Femtioårsfirande Jyki fanns på plats och visade exempel på vad företaget kan erbjuda. Sedan 2003 är det Sjögrens Lastvagnar i Avesta som har försäljningen i Sverige och Norge. Tomas Sjögren framhöll fördelarna med Jyki Svedala Evo, vars låga ram ger en bra lasthöjd.
 • Kalle Mattsson från Nisula visade företaget produkter och berättade om dess spännande historia vad gäller både skördaraggregat och kompletta maskiner. Svensk importör är Peters Skogsmaskinsförsäljning.
 • Erik Molin från Iggesund Forest berättade om energisvärdet, som från början tagits fram för att minska risken för kedjeavhopp vid avverkning av energiskog, men som uppskattas även i dåligt röjd eller oröjd skog.
 • Mats Frangén och Kjell-Erik Åström visade Olofsfors boggiband, i detta fall modeller ur Kovax-sortimentet.
 • 125-årsjubilierande Scania representerades av Arver Lastbilar. Peter Edberg, servicemarknadssäljare, sken ikapp med solen framför en välpolerad R520.
 • Vimek visade bland annat sin nya generation skördare 404 T6. Under huven finns en nyutvecklad CAT-motor på 60 hästkrafter. Drivningen sker med en med modern hydrostat från Bosch Rexroth. Här är Maria Öhman, Vimek, Per Bertilsson, entreprenör, Christer Wiström, återförsäljare och entreprenör samt Simon Karlsson, återförsäljare, samlade kring skördaraggregatet 404 T6, som nu fått starkare sågmotor.
 • – När du tecknar avtal, se då till att läsa igenom ordentligt och förvissa dig om att du förstår alla delar innan du skriver under, framhöll Gabriele Bodegård från Skogscertifiering Prosilva, som hjälper entreprenörer och skogsägare att uppfylla krav i certifieringar, skriva avtal etcetera.
 • Urban Andersson visade Rottnes allroundskotare F13D, som har styrbar vagn och som kommer väl till pass vid både gallring och slutavverkning.
 • Roland Johansson, ägare och vd i Sit Right, visade en nyutvecklad griptilt, som gör det enkelt att tilta knippet och därmed minska skadorna på kvarstående träd. Tillbehöret gör det även enkelt att jämna till ett knippe i längsled. Griptilten monteras enkelt och använder gripens befintliga hydraulik. Växlingen mellan grip- och tiltfunktion görs med radiostyrning.

Stort intresse för skogsmaskindagar

Fjolårets premiärsuccé upprepades

Karlskoga hävdar sig väl

SkogsMaskindagarna i Karlskoga blev en succé redan vid premiären för två år sedan. I början av juni var det dags igen. Även denna gång blev det en mässa som uppskattades mycket av både besökare och utställare. Det blev också en mässa med ökad närvaro av de tongivande tillverkarna och leverantörerna när det gäller skogsmaskiner i alla storlekar, rundvirkestransporter, redskap och tillbehör.

Årets upplaga av SkogsMaskindagarna genomfördes i början av juni. Precis som förra gången var mässan förlagd till Karlskoga flygfält.

Mässan drog 5 200 besökare. Antalet utställare hade ökat med cirka 25 och nådde i det närmaste upp till 200.

Uppdaterad tungviktare

Av de större skogsmaskintillverkarna var det Tigercat som svarade för den tyngsta nyheten: skotaren 1085C. Med en egenvikt på drygt 27 ton och en lastkapacitet på 25 ton är maskinen, enligt Tigercat, världens mest kraftfulla skotare. Skotaren har en ny boggikonstruktion hämtad från tillverkarens skidders, en helt ny egentillverkad kran med beteckningen F195T85 och en Steg 4+-motor från Iveco. Även gripen, FG43 alternativt FG53, är av egen tillverkning. Transmissionen bjuder på två lägen – fram och back – och ger en maxfart på sju kilometer per timme.

– Intresset är stort. Redan nu är flera sålda, berättade Sven-Åke Stenberg på Tigercat.

Scorpion skördar framgångar

Granne till Tigercat fanns Ponsse med en Scorpion King. Den åttahjuliga skördaren med dubbel midja har sedan introduktionen gjort ett segertåg på den svenska marknaden. Att maskinen byggde på ett helt nytt koncept hindrade inte att den möttes av ett stort förtroende och stor nyfikenhet.

– Under hösten når vi 100 sålda Scorpion i Sverige. Då kommer det totala antalet tillverkade Scorpion att vara uppe över 300 stycken, konstaterade Jesper Magnusson, Ponsse.

Ökat intresse för mindre maskiner

Även denna gång var de lite mindre skogsmaskinerna väl representerade på mässan, däribland Malwa.

– Vi har blivit erkända hos både entreprenörer och skogsbolag. Det finns en förståelse för att det ofta även behövs mindre maskiner i logistikkedjor. Våra maskiner passar utmärkt för dem som vill ha två tidiga gallringar. Med beståndsgående skördare och skotare sparar vi 100-200 stammar per hektar till slutavverkning jämfört med ett traditionellt stickvägsgående system. Det räcker med 20-25 av dessa träd för att betala merkostnaden för den mer småskaliga gallringen, resten är en ren vinst, framhöll Malwas grundare Magnus Wallin, som tycker det är viktigt att se till skogens hela livscykel.

– Andra positiva effekter är minskad markpåverkan och att beståndet blir homogent genomgallrat. På grund av den ökade stormrisken är det många som värdesätter att vara klara med gallringarna ganska tidigt. Dessutom bidrar den minskade stickvägsbredden till att göra skogen mindre stormkänslig, fortsatte han.

Ny mässa 2018

Sten Lilja på arrangerande Looping Event var nöjd med årets mässdagar i Karlskoga.

– Vi hoppades på en utökning och uppfyllde våra önskemål när det gäller antalet utställare och besökare, sammanfattade Sten Lilja, som stortrivs att jobba med skogsbranschen aktörer.

Redan nu är det klart att det blir SkogsMaskindagar i Karlskoga 2018. Exakta datum är ännu inte spikade, men de lär genomföras någon gång i månadsskiftet maj-juni 2018.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress