• Fredrik Norén och Per Johansson är goda vänner sedan skolåren och har följt varandras initiativ och äventyr som företagare. De är även kompanjoner i Schakt & Återvinning Mellansverige AB.
  • Scanian lastad inför maskinflytt åt en kollega i branschen.

Startade åkeri i gemensamt bolag

Fredrik Norén, Katrineholm, och Per Johansson, Eskilstuna, fortsatte att hålla kontakten efter sina år på naturbruksgymnasium. Efter några år hade de båda varsitt entreprenadföretag: ett med skogsmaskiner och ett med anläggningsmaskiner. Tillsammans driver de Schakt & Återvinning Mellansverige AB, som namnet till trots numera är helt inriktat på maskinflytter.

– Vi startade det gemensamma företaget för att hålla på med återvinning av schaktmassor och investerade därför i ett sorteringsverk. Följden blev att jag och Fredrik jobbade med våra egna företag på dagarna och med återvinningsföretaget på nätterna. Det höll inte riktigt, så vi avyttrade sorteringsverket, berättar Per Johansson.

Därmed blev bolaget vilande, men har nu fått verksamhet igen. Bolaget kom till användning igen då Anders Haraldsson i Katrineholm ville sälja sin Scania R520 med Smemax-byggnation för transport av skogsmaskiner.

– Vi anlitade Anders Haraldsson till våra maskinflytter och allt fungerade väldigt bra. Därför såg vi det som en utmärkt lösning att ta över lastbilen och behålla Anders som chaufför, säger Fredrik Norén.

Schakt & Återvinning Mellansverige AB fick sitt transporttillstånd och blev därmed ett åkeri, som utför maskintransporter åt både ägarna och andra företag.

– Normalt är det Anders Haraldsson som bokar in jobben och utför transporterna. Vid behov kan även en av våra skotarförare rycka in som chaufför, förklarar Fredrik Norén.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress