Snåla inte på säkerheten

Nu är det hög tid att byta till vinterdäck! Den milda hösten utan snö i stora delar av landet har gjort att många fortfarande kör med sommardäck. Är det dags att köpa nya vinterdäck bör säkerheten, inte priset, styra däckvalet. Ändå köper många billiga lågprisdäck med uruselt vintergrepp. Säkra kvalitetsdäck kostar mer, men lönar sig i längden. De håller längre än lågprisdäck och rullar lätt, vilket minskar bränsleförbrukningen avsevärt.

Senast på måndag den första december ska bilen ha vinterdäck, om det råder vinterväglag. Om däcken är slitna är det dags att köpa nya. Vinterdäck av bra kvalitet är alltid en rätt så stor investering och därför kan billiga lågprisdäck vara lockande.

- Säkra vinteregenskaper bör styra däckvalet och inte besparingen på några hundralappar, anser Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Sveriges bilbestånd är bland de äldsta i Västeuropa och medellivslängden på bilar är nästan 10 år. Många familjer har två bilar och den andra bilen är ofta en äldre bil. Enligt Allan Ostrovskis är risken stor att den andra bilen får lågprisdäck med dålig vintersäkerhet.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress