• Sortimentsgripen från HSP Gripen har mötts av stort intresse. Förhoppningen är att den ska bidra till ökad produktivitet och lönsamhet. Fortsatta produkttester genomförs under vintern.
 • Den som jobbar med hydraulslangar i kalla miljöer ska varken behöva slå knut på sig själv eller på slangen. Per-Olof Bredenberg och Fredrik Gladh visade Hypercold från Dunlop Hiflex. Den följsamma hydraulslangen har blivit mycket uppskattad av både skogsentreprenörer och åkare.
 • – Var rädd om kroppen och försäkra dig om en korrekt sittställning, uppmanade Andreas Solem från Sit Right AB. I skotare är det populärt med nivellering i sidled, medan skördare ger behovet att nivellera i längdled.
 • – Vi gillar branschen och dess entreprenörer. Redovisningen ger information om det som varit, men är värdefull också för framåtriktad rapportering och analys, berättade Joakim Åström och Maria Asker. De slog också ett slag för lösningar som underlättar vardagen för företagare, exempelvis webbaserad redovisning.
 • – Det är viktigt att gå in med en ärlig kontantinsats och att finansieringen läggs upp så att maskinen hamnar rätt på sin värdeminskningskurva. Annars får entreprenören en överfinansierad maskin och lurar både sig själv och andra. Därför bevakar vi att prisbilden är rimlig, säger Hans Lindgren från finansbolaget Societe Generale.
 • – Det kostar när maskinerna står stilla. Därför ser vi till att vara nära våra användare, såväl med egna filialer som med franchisetagare och återförsäljare. Vi har 25 bussar spridda över landet, så hjälpen är aldrig långt borta, försäkrade Anders Yngvesson på Hydroscand AB.
 • Lars Eriksson, produktchef Skogsdäck på Trelleborg, träffade kunder, snappade upp synpunkter och berättade om helhetslösningar med däck, slangar och fälgar anpassade till skogsbruk. ”Den som rullar på våra däck kan vara förvissad om att vi jobbar för hållbarhet - i alla bemärkelser. Tillförlitlighet är ett grundläggande krav, men hållbarhet inbegriper även ansvarsfull produktion och logistik.”
 • Bohult Maskin AB visade Droppen, som uppges sänka förbrukningen av sågkedjeolja radikalt samtidigt som slitaget av svärd och kedja blir mindre. Dessutom slipper föraren problem med oljedimma. Det sparar både pengar, tid och miljö. ”Med Droppen blir smörjningen exakt anpassad till kaptiden”, förklarade Lars Hagstrand och Bo Axelsson.
 • Jörgen Ivarsson, försäljningschef på Rottne, berättade att företaget nyligen levererat den första slutavverkningsskördaren av modell H21D till kund. ”Skördaren finns med både sex och åtta hjul. Av de tio första som är beställda dominerar de åttahjuliga stort”.
 • Åttahjulingar kommer i snabb takt. Det konstaterade Logset-säljarna Anders Johansson från Gustafs Maskiner AB, samt Magnus Forsell och Claes-Ola Bengtsson från JC Teknik AB.

Skogsentreprenörna höjde stämman i Karlstad

Massor av branschnyheter

Ett stort antal utställare medverkade på mässan som arrangerades i anslutning till SMF Skogsentreprenörernas stämma, denna gång förlagd till Karlstad. Det gjorde, i vanlig ordning, stämmohelgen till en viktig mötesplats för entreprenörer och många av deras leverantörer.

Årets stämma och mässa hölls på Karlstad CCC. Arrangemanget tjuvstartade på torsdagskvällen den 6 november. Själva stämman hölls på fredagen. På eftermiddagen öppnades mässan, som även gick att besöka på lördagsförmiddagen.

Omvald ordförande

Stämman omvalde Mats Ågren som ordförande. Vidare beslutades att utöka styrelsen med en ledamot. Till den platsen valdes Magnus Björk, avverkningsentreprenör i Ljusdal, som driver företaget M. Björk Skogstjänst AB tillsammans med frun Anna-Karin.

Traditionsenligt delade SLA ut sitt pris till Årets unga skogsmaskinföretagare. Denna gång gick utmärkelsen till Erik Jonsson på WJ Skogstjänst AB.

Stämman blev första dagen på nya jobbet för Anna Furness, som efterträdde Ulf Sandström som VD för SMF Skogsentreprenörerna. (Se även separat artikel om denna.)

Sinnrik sortimentsgrip

En synnerligen färsk nyhet presenterades i HSP Gripens monter, nämligen företagets sortimentsgrip. Så sent som en vecka tidigare mötte den innovativa gripen bransch och press för första gången. Uppfinningen bygger på att de större gripklorna har kompletterats med en uppsättning av mindre gripklor.

– Först öppnas de större gripklorna. Dröjer man kvar en kort stund vid ändläget så öppnas även de mindre gripklorna. Vid stängning sluts de mindre klorna först. Vid avlastning fungerar det på samma sätt. Först de större gripklorna, sedan de mindre. Det gör det möjligt att plocka två olika sortiment och ha dem åtskilda redan i gripen, förklarar Per Dahlqvist på HSP Gripen.

Per Dahlqvist ser sortimentsgripen som ett utmärkt alternativ vid användning av sorteringsbankar på skotaren.

Sortimentsgripen bygger på en idé från Hälsinge Skogsinnovation. Både HSP Gripen och Skogforsk tyckte att idén var alldeles utmärkt. Produkten har sedan utvecklats av HSP Gripen i samarbete med forskare, innovatörer och tillverkare inom ramen för skogsbrukets strategiska satsning.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress