Scaniasatsning "störst i historien"

För första gången på 21 år lanserar Scania en ny generation lastbilar. Sammanlagt har kring 20 miljarder investerats i utvecklingen av produkter och tjänster. – Det här är tveklöst den största satsning som Scania någonsin har gjort under sin 125-åriga historia, sade vd:n Henrik Henriksson under lanseringen i Paris på tisdagskvällen då lastbilarna för första gången visades upp för omvärlden.

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan fanns också bland dem som talade inför 1 500 inbjudna gäster under evenemanget, som även filmades och sändes på webben.

Redan under onsdagen går det att se de nya Scaniabilarna i Sverige under en lastbilsmässa i Jönköping.

Utvecklingen av de nya lastbilarna har skett vid Scania Tekniskt Centrum i Södertälje, där cirka 4 000 av bolagets 18 000 anställda i Sverige arbetar. Produktionen ska starta omgående vid slutmonteringsfabriken, som också ligger i Södertälje.

Henriksson beskrev storsatsningen som "inte bara ett nytt lastbilsprogram utan en unik, sinnrik bygglåda med hållbara lösningar" som Scania enligt honom är "först i branschen med att verkligen kunna "leverera". Han sade att "den verkliga innovationen är att vi nu introducerar ny teknik, tjänster och insikter som hjälper våra kunder att få överblick över både kostnader och intäkter.

Enligt Henriksson är en förbättring att dieselförbrukningen sänkts med fem procent.

– Och nivåerna av koldioxid är på en nivå som man inte hört talas om i vår bransch, sade han innan de nya lastbilarna visades upp på scenen i den franska huvudstaden.

 

Klicka här för mer information, bilder och videoklipp på nästa generations Scania.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress