Fördomarna mot Naturbruksgymnasier med inriktning skog är många och tråkiga. Att man måste vara stor och stark, att det är skitigt, att det är bara för killar eller att man som tjej i så fall måste vara ”grabbig”. Men vi har träffat en av tjejerna som tar studenten till våren; Emilia Persson är 18 år har precis inlett sista året på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal.

- Vi försöker locka fler tjejer genom olika temakvällar, föreläsningar ute bland skolorna och så där men det är inte helt enkelt. Det är tråkigt men det finns många som inte ens vågar säga att de går skogsbruk för att de möter så mycket fördomar. Sen tror jag att grupptrycket bland tjejer är stort och påverkar säkert många att inte våga välja skogsbruk, säger Emilia.

Självklart val

Hon dementerar direkt nästan alla fördomar. Hon är inte speciellt stor, fixad frisyr, mascara, arbetsklädd, helt normalt byggd och mer behövs inte i dagens moderna skogsbruk. Smutsigt är det inte heller, många kör maskin i bara strumplästen. Dock är hon ensam tjej i trean men i årskurs ett finns en till tjej.

- Men det gör mig ingenting. Grabbarna är schyssta.

Emilias storasyster gick också samma gymnasieprogram och började köra maskin direkt efter studenten. Deras pappa kör maskin så valet var ganska självklart för Emilia som dessutom hade tröttnat rejält på böckernas teoretiska värld.

- Vi har mycket praktisk utbildning och det ger mig mer och är betydligt roligare än att nöta ut skolbänken. Jag kunde verkligen ingenting när jag började så det har varit givande år!, säger Emilia.

Ute i skogen

Och det är också en av fördomarna, att man näst intill ska kunna köra maskin och veta vad skogsbruket handlar om innan man ens börjat utbildningen. Men det är helt fel. Endast en fjärdedel av Emilias klasskompisar hade kört skogsmaskin innan de började gymnasiet. Resten är precis som hon - hade knappt suttit i en skogstraktor innan.

- Det är ganska faschinerande att kunna gå från noll till färdigutbildad maskinförare på tre år. Det är mäktigt. Men jag förstår ju att pressen ute i verkliga livet är tuffare än här på skolan så det kommer bli ovant men man lär sig.

Från jul och framåt kommer Emilia och hennes klass tillbringa tiden ute i skogen. Skolan kör åt de stora skogsbolagen i trakten och eleverna kör skift som vilka entreprenörer som helst. Skillnaden är att de har åtta skotare på plats i skogen istället för en. Hittills har de bara fått köra skotare men i vinter kommer skördarutbildningen igång och tanken är att i juni 2014 ska de vara redo att köra på allvar. Även om maskinkörning toppar Emilias intresse så har de även lärt sig plantering, röjning, huggning, motorsågskörkort A och B samt Grönt Kort för gallring/slutavverkning/kultur och fornlämningar, ADR och Heta arbeten.

- Grönt kort var tufft att ta. Det var en intensiv vecka med hårt plugg och sen tre olika prov varav ett praktiskt. Men nu är det klart!

Snart studenten

Emilia är en glad och lättsam tjej som ägnar fritiden åt fotboll, hästar och en del jakt. Hon trivs bra ensam och det är nästan en krav tror hon om man ska trivas i skogsbranschen.

- Kanske man bör vara lite speciell och framförallt trivas med ensamheten. Jag tycker det är skönt att sitta helt för sig själv och ha all tid i världen att tänka, säger Emilia.

Efter gymnasiet hoppas hon få jobb som maskinförare. Många före detta elever har fått jobb redan under sin praktik på vårterminen i trean och detta med att köra stora skogstraktorer var betydligt roligare än vad hon någonsin hade kunnat tro.

- Jag hade inga förväntningar på utbildningen men det har varit otroligt roliga år och det har gått sjukt snabbt. Jag tyckte att jag nyss började ettan men nu tar vi snart studenten.

 

Fakta

Namn: Emilia Persson

Ålder: 18

Sysselsättning: Går sista året på Naturbruksgymnasiet

Intressen: Fotboll, hästar, jakt

Mål: Att få jobb som maskinförare