Mikael Persson är 25 år och har redan tillbringat snart fyra år i en grävmaskin. Klyschan ”Allt går bara man vill” är något som absolut stämmer in på Mickes historia och vi tar den från början. Micke har alltid varit intresserad av motorer på ett eller annat sätt. Men som tonåring sökte han Mediaprogrammet på gymnasiet med en baktanke om att skoltiden skulle vara rolig och sen kunde han ta tag i att lära sig ett yrke. Foto och film-intresset gjorde att han valde media och hade tre roliga år med sin klass.

- När jag gick ut skolan började jag satsa på jobbet. Jag förstod att det gällde att knyta kontakter så jag tog jobb som signalvakt ute på vägbyggen.

Testa grävare

Och där stod Micke i ur och skur med flaggan i handen medan de andra grävde eller lade asfalt. Timmarna var långa och tråkiga men han var envis. När han gick av sitt pass tillbringade han fritiden med att kolla in maskinförarna. Efter ett bra tag fick han frågan om han ville prova köra vält, han provade på och just som han skulle börja få lägga asfalt också så kom en av grävmaskinägarna fram och frågade om Micke ville testa köra grävare.

- Jag fick prova köra och blev sen ”spadgubbe” åt Segetorp som jag fortfarande jobbar åt.

Micke fick förtroendet att fortsätta träna på att köra grävmaskin emellanåt och snart började han få in snitsen. Under en vinter skickades han iväg för att gå kurs och få förarbevis.

- Man måste ju låta dem prova. Jag är sån som företagare, jag vill låta de unga få chansen också även om det är kostsamt. Det tar tid att lära sig gräva och man brukar säga att det tar ett helt liv att bli riktigt bra men får man aldrig chansen kan man ju aldrig bli bra heller, säger Erik Segetorp om hur det kommer sig att han upplåter dyra maskiner till ”ynglingar” i en stentuff bransch.

Stolt över jobbet

Det är bara drygt tre år sen Micke började prova köra grävare. Idag sitter han i en ”egen” maskin som är investerades med tanke på just Micke. Han gräver fiber dagarna i ända sen två år tillbaka men har även tillbringat en hel del tid i Norra Länken under marken i Stockholm.

- Det var skithäftigt! Jag fick lära mig hur mycket som helst och det var grymt att vara där.

Mickes intresse går nästan att ta på. Det syns hur stolt han är över sitt jobb, han talar varmt om arbetsgivaren, om sina arbetskamrater och hur otroligt roligt han har på jobbet varje dag. Många beklagar sig över fiber-grävning men Micke ser tjusningen i varje litet jobb. Nya markförhållanden, många olika redskap och olika planering för varje sträcka gör att jobbet ändå är stimulerande tycker han.

- Jag lär mig nya saker varje dag. Precis just nu har jag fått en plog som kan plöja ned fiberslangarna och det är roligt att prova något nytt även om det är svårt i början. Dessutom är det här finjobb för maskinen, annars skulle den kanske gått i skogsterräng bland sten och jävelskap men nu slits den inte speciellt mycket.

Få in en fot

När vi träffar Micke sorterar han sten ur ett dike där fiberkabeln ska läggas. Slangarna är ömtåliga och det får inte finnas några vassa stenar där de ligger på 60-100 cm djup. Till vintern blir det snöjour men han är bra sugen att köra i Stockholm igen. Planerna framöver är att någongång kunna köpa en egen maskin.

- Men först ska jag jobba på här bra länge till för att bli bättre. Man har mycket kvar att lära! Men det enda man kan göra är att öva, öva och öva. Jag är otroligt tacksam för att ha fått det stora förtroendet att köra, det gör att man växer som människa och även intresset ökar ju såklart, man VILL ju bli bra när man fått det stora ansvaret över en maskin för flera miljoner. Mitt tips till andra unga är att försöka få in en fot någonstans i branschen, visa intresse hela tiden, ta varje chans att prova – man får inte vara rädd att göra fel för det kommer man göra så länge man lever. Och till arbetsgivarna kan jag väl säga att jag önskar att fler kunde ge fler unga chansen, det är dyrt men om några år är det otroligt många pensionsavgångar och det måste in mer folk. Även tjejer tycker jag ska söka sig till branschen för det här klarar vem som helst av bara man är intresserad och villig att lära sig och lyssna på de som kan.