Energin som Håkan Torén besitter smittar av sig genom telefonen. Fast än han befinner sig 25 mil bort känns närvaron alldeles påtagligt. Han är rakt på sak, har glimten i ögat och har starka åsikter och trots pensionsålder är pensionering inget han ägnar en tanke åt.

- Ingen säger väl åt en artist att de ska slänga gitarren och lägga micen åt sidan?! Det här är min talang och varför ska jag sluta så länge jag har motivation att jobba? Visst är jag inte lika kåt på att kliva upp klockan fyra på morgonen och jobba till 23 sen, men att sitta och bara vara - vad fan är det?, säger Håkan och skrattar.

Toréns Entreprenad i Östersund omsätter cirka 100 miljoner kronor per år och har funnits i olika konstellationer sedan 70-talet och alltid med Håkan i spetsen. Som trettonåring tog styvfadern med honom ut i grävaren åt Televerket, medan Håkan fick gräva satt styvfadern utanför och rykte.

- Min enda tanke var att ”aldrig i mitt liv att jag ska jobba med detta!”, säger Håkan Torén.

Hyreshus först

Hans innersta mål var att jobba i skogen men på 60-talet i Jämtland såg skogsbranschen allt annat än ljus ut. Alla avrådde honom från att ta tjänst där. Då antog Håkan Torén plan B istället - byggbranschen.

- Man hade ju byggt en koja eller två i sina dagar och det var väl därför jag kunde tänka mig att bygga. Jag hade egentligen velat utbilda mig ordentligt men jag hade inget stöd så fick så lov att välja den simplaste tekniska utbildningen och på den vägen är det.

Han jobbade med olika byggprojekt, var arbetsledare men lessnade på usla förhållanden och sökte istället arbetstillstånd i Canada. Han hade allt klart och skulle ge sig av när en bekant undrade om han inte kunde stanna kvar och bygga hyreshus här hemma ett tag först.

- Mitt villkor var att vi skulle starta firma och så blev det, säger Håkan Torén.

Anläggningsarbeten

Byggfirman tog fart och tiden gick. Men något hände och Håkan tappade lusten. I 25 år drev han firman men 1989 såldes allt .

- Jag gick i träda under flera år. Jag hittade ingen meningsfull sysselsättning. Egentligen hatar jag ordet sysselsättning, det är vad folk letar idag istället för att leta sig ett riktigt jobb. Idag verkar det vara viktigare att förverkliga sig själv än att jobba, driva företag och utveckla en verksamhet, säger Håkan.

Men entreprenör som han är tog han tag i saken igen. Han fick ny energi efter ett tag och startade Toréns Entreprenad 1993. Han hade en avdelning för gärdsgårdsbygge och en avdelning för markentreprenader. Företaget omsatte efter första året 4,5 miljoner kronor. Idag har man ett femtiotal anställda och omsätter cirka 100 miljoner kronor i Jämtland med omnejd. Idag jobbar man med alla möjliga olika anläggningsarbeten.

- Maskinerna skulle jag egentligen inte behöva, vi skulle kunna ta in underentreprenörer men kunderna uppskattar att man har egna maskiner och förare. Egentligen är jag inte det minsta intresserad av motorer och maskiner, säger Håkan Torén.

Hitta lösningar

Egentligen skulle detta reportage kunnat bestå av starka citat från Håkan men eftersom det tenderar att bli svårläst och konstigt så fortsätter vi berätta att Håkan är och förblir entreprenör. Han är stolt i smyg över att vara en av 40-talisterna som varit med och byggt upp dagens Sverige, han tycker att många ungdomar gör sig själva björntjänster.

- De tycker att det är viktigare att sitta och pilla på någon dator och sen tillbringa fritiden på gymet. Om de bara hade viljan att arbeta hårt fysiskt på dagarna så hade de alla möjligheter i världen att få jobb, och så slapp de gymet sen. Sanningen är den att inom bygg och entreprenad kommer det alltid finnas stort behov av folk. Allt som redan byggts upp i form av byggnader och vägar ska underhållas och allt som ska byggas kräver folk som jobbar. Men det är svårt att hitta unga, starka människor som verkligen vill jobba, säger Håkan.

Att jobba hårt och hitta lösningar på problem har alltid varit Håkans starka sidor. Han är inte rädd att ta på sig ”omöjliga” projekt. Att rensa älven Ljusnan från 15 000 kubik stenmassor var inget problem för Toréns. Inte heller att bygga kraftledningsfundament långt ute i urskogen utan elektricitet och farbara vägar. Allt är till för att lösas.

Köpt glädje

- Att stå ute i en fors i en älv på en ponton med en borrigg och borra under vattnet var egentligen alldeles för riskabelt för att genomföras men det gick bra. Vi flyttade stora massor och sprängde under forsen. Att gjuta kraftledningsfundament ute i ingenstans går också bra om man förutser alla problem innan och löser dem. Då kan det inte dyka upp några problem längs vägen, och det gör det inte heller eftersom man redan förutsett dem säger Håkan med en självklarhet.

När han startade firman en gång i tiden var målet att bli ekonomiskt oberoende. Men det handlade inte om att bli mångmiljonär eller bada i pengar. Han satte upp kriterier för sitt oberoende; 1: Att kunna resa jorden runt, 2: Att kunna ta ett sabbatsår och 3: Att kunna be alla man inte tycker om att dra åt pipsvängen.

- Ett och två har jag inte utnyttjat än. Men trean har jag använt många gånger! säger Håkan och skrattar.

Men egentligen spelar pengar ingen roll tycker han. Företaget ska utvecklas och blomstra, där är ekonomin viktig. Toréns har precis köpt upp Cliffton i Åre och målet är att vända de negativa siffrorna i företaget till positiva innan årsskiftet och det är ingen omöjlighet menar Håkan Torén.

- Men rent privat spelar pengar ingen som helst roll. Att köpa en resa, dyra lyxbilar eller hus är inte äkta lycka, det är köpt glädje och har ingen som helst betydelse för mig.

 

Fakta Toréns Entreprenad AB

Toréns Entreprenad AB är ett markentreprenadföretag som startades 1993 men i grunden redan på -70 talet. De utför total-, general- och underentreprenader inom mark och anläggning. Man satsar på hög kompetens, tvärfackliga kunskaper och besitter stora resurser att klara uppdrag inom gatu- och vägunderhåll, grundläggning, VA-ledningar, rivning, dränering och sprängning.