Vi träffar naturligtvis Jörgen Blixth och Mikael Walther ute i skogen. Det är skiftbyte och de träffas i kojan för att byta några ord, fika en snabbis och sen ut för att smörja och fylla fett och olja i maskinen. De har nu haft företaget ihop i tre år och kommer bra överens, vilket är en förutsättning tycker de båda när man ska driva företag ihop.

- Vi har samma värderingar och tycker lika i det mesta. Det skulle nog vara svårt att ha ett företag ihop om man var allt för olika, det gäller ju att båda drar åt samma håll både ekonomiskt och arbetsmässigt så att det inte blir den ene som gör allt, säger Jörgen.

Drömt om eget

Båda är noggranna och erfarna. Mikael har kört skogsmaskin sedan 1986 och var lite svårövertalad att starta eget och satsa stora pengar på investeringar. Att vara anställd har sin trygghet.

- Det är Jörgen som dragit in mig i de här dumheterna!, säger Mikael och skrattar. Jörgen tjatade väl en del men tillsist hade jag nästan inget annat val för maskinen jag körde skulle säljas så tillsist gjorde vi slag i sak, säger Mikael.

Jörgen, däremot, har alltid drömt om att ha eget företag och framförallt ha mer frihet men ändå axla ansvaret själv.

- Jag tycker om att kunna bestämma själv hur jag vill jobba, om jag vill vara ledig en dag för att följa med barnen på någon friluftsdag så kan jag göra det - bara jag kör igen det på helgen sen. Så disciplin måste man absolut ha. Sen var det mycket mer med alla kurser och certifieringar än vad jag räknat med men det är roligt det med.

Hållbar ekonomi

Och disciplinerade har Mikael och Jörgen varit. Första året jobbade de varje helg året runt för att spara ihop en buffert. De kör alltid 8,5 timme istället för normala 8 timmar - just för att få lite extra pengar i kistan.

- Jag minns första dagen när man satte sig i maskinen och vi hade noll kronor på kontot. Då var det spännande. Men vi har haft otrolig tur dessa år och -peppar peppar- klarat oss undan större haverier, säger Jörgen.

I början var det knappt de kunde beställa diesel eftersom de inte hade kredit hos någon men sakta men säkert har de byggt upp en hållbar ekonomi. Efter ett år kunde de byta till en ny skördare och aktiekapitalet som de fick satsa ur egen privat ficka har de inte behövt röra.

- Marginalerna är extremt små, får man ett större haveri blir det snabbt oerhört kostsamt och betalningen är för låg för att man ska klara av flera produktionsstopp. Men vi är noga med service och underhåll, vi ser till att laga småsaker direkt än att skjuta upp det och tror att det lönar sig i slutänden att vara rädd om grejorna, säger Mikael.

Frihet och ansvar

När de jobbade som anställda var jargongen ofta negativ, att det var extremt tufft ekonomiskt och ohållbart. Och visst håller de båda med om att det är dåligt betalt men om man håller kostnaderna nere går det halvskapligt ändå.

- Vi kör hellre lite lugnare, tar lite längre tid på oss och istället klarar oss från skador, säger Jörgen.

Friheten och eget ansvar är något de båda gillar. Ingen bestämmer när och hur och det finns ingen att bli irriterad på för att något fattas eller inte är beställt i tid. Jörgen ansvarar för gasol, kedjor, svärd och liknande medan Mikael jobbar mer med administrationen. Den största delen av bokföringen har de lejt bort men det blir alltid papper ändå som ska ordnas. De hjälps åt hela tiden och har en rak och öppen kommunikation. De har ibland snuddat vid tanken på att utöka verksamheten och anställa.

- Men nej, vi har det bäst så här. Det är känsligt att anställa, det är svårt att få tag på skickliga chaufförer som samtidigt är effektiva utan att vara stressiga och slarviga. Man tycker lite synd om ungdomarna som kommer direkt från skolan och inte kan få jobb för man vågar inte satsa på dem - det tar många år att komma upp i produktionstempo och bli duktig. Där borde skogsbolagen engagera sig och gå in och stötta på något sätt så de kan få jobb men arbetsgivaren får kanske någon form av bidrag som täcker upp mellanskillnaderna, säger Mikael.

Hade tid att fika

De har båda varit i branschen i många många år. Att vistas ute i skog och mark, intresset för maskiner och just ensamheten är något de båda trivs med. Mikael har bara jobbat i skogen medan Jörgen har provat på lite alla möjliga yrken. Man kan undra vad som skett under alla dessa år - förutom att tekniken verkligen utvecklats och maskinerna förfinats.

- Största skillnaden är att på -80 talet behövde man inte dropp, då hade man tid att fika, säger Mikael och flinar.