• Lisette och Samuel Esberg har kommit från Österbotten, Finland, för att de har hört talas om de stora maskinerna på mässan i Boden. Och CAT-skopan är onekligen imponerande.
 • Malin Vinsa har velat styra bakom spakarna ända sedan familjen byggde villa och hade grävare hemma på gården. Nu går drömmen i uppfyllelse.
 • En skopa från Gjerstad sitter på en av Swecons visningsgrävare. Lars Eriksson kan stoltsera med att företaget lyckat öka slitstyrkan och gått ner i vikt på de nya skoporna.
 • Staffan Nordström (t v) arbetar som beställare åt Fortifikationsverket och tycker att Load Up North är en intressant mässa. Barnen som tillhör Johnnie Bäckström är trötta men nöjda och har haft roligt bland maskinerna.
 • Aarno Juntura och Juuka Karhula företräder den finska montern med totalt sju olika företag för gruv- och entreprenadbranschen.
 • I Swecons monter fanns även testmaskiner för de intresserade mindre förarna.
 • Malin Vinsa har äntligen fått klättra upp i en CAT. Alla som vill är välkomna för testkörning, det enda som krävs är varselväst.
 • Markus Klövenäs och Johan Bauman är nöjda med den nya varselkollektionen i modern design som finns både i sommar- och vinterversion.
 • Det är inte alla som samverkar med polisens nationella bombgrupp. Safe Explosives var först i Norden med att ta fram säkerhetsskåp som lever upp till EU:s säkerhetsdirektiv för sprängämnen enligt Martin Liljestrand.
 • Maria Söderberg frontar gänget från Proffice som gärna tar hand om mässbesökare som är sugna på jobb och personlig utveckling.
 • Punkteringsskydd är populärt hos Otrane som också regummerar däck till stora arbetsmaskiner. Men lättast att sälja är ändå den självkalibrerande ventilhatten från Ride-On, menar Mats Rodna, som tycker att Load Up North är bättre än MaskinExpo.
 • SmartDok:s tjänst för mobil datainsamling är en helhetslösning för entreprenadbranschen. Martin Salomonsson och Anneli De La Guardia lovar att tjänsten är enkel och ger bättre kontroll.
 • Alf Spets är mycket nöjd över mässans första dag, Siljum Mekan har redan sålt massor. Företaget visar upp den nya, lättare modellen av multiskopan som innebär ett billigare alternativ. I bakgrunden syns Arbetsvagnar från Lycksele.
 • Kineserna har med råge gått om den europeiska tillverkningen av grävmaskinständer. Tomas Bäckström säljer helst fulla uppsättningar tänder men riktar sig till både stora och små entreprenadföretag.
 • I Swecons monter var kön till testkörningen jämn. Många ville testa de större Volvo-maskinerna, och de som var fokuserade på ett totalt maskinägande kunde kolla in Volvos egna optimerade tillbehör.
 • Fredrik Rigö berättar om Swecons modifiering av sandspridare. En egen pump ger effektivare skötsel av gång- och cykelbanor och innebär att traktorn kan ploga framtill och sanda baktill.

Load Up North - passar lika bra för liten som för stor

Viktigt kunna möta alla aktörer i kedjan

Dynamisk mässa på tre ben

På tredje upplagan av Load Up North kunde utställare och besökare konstatera att syftet med en dynamisk mötesplats för gruvbranschens alla aktörer har lyckats. Stora Swecon är lika nöjd med mässan som lilla Siljum Mekan med sin nya billigare skopa. - Vi sålde massor redan första dagen, så det känns riktigt roligt, säger VD Alf Spets.

Mässan i Boden hade en bra inledning av besökare på torsdagen men fick ett ordentligt bakslag av regnväder på fredagen. Mässgeneral Bo Sandström kan ändå konstatera att totalt 5 600 besökare från gruvbolag, åkerier och underleverantörer till gruvbranschen passerat under de tre dagarna.

Load Up North baseras på tre ben; entreprenadmaskiner, transport och rekrytering. Bo Sandström menar att media har bidragit till att många har fokuserat alltför mycket på Northlands konkurs under senaste året.

- Fast det händer ju så mycket annat positivt i gruvnäringen här. Och jag är jättenöjd med mässan, vi har Sveriges bästa laguppställlning bland utställarna och det knyts oerhört många kontakter kring rekrytering.

Nytt för i år var Meet Up, en arena för branschfrågor med olika föreläsare, som Bo Sandström tycker blev ett lyckat grepp. Där pratade exempelvis Inger Edlund Pedersen från Norrbottens handelskammare, om vikten av fungerande infrastruktur.

- Ett bättre järnvägssystem, fler internationella flyg och en utökad sjöfart är viktiga investeringar för att vi ska kunna fortsätta kapitalisera naturen och erbjuda våra råvaror.

Även Peter Erkki från LKAB södra pratade logistik och transport. Han menar att världsmarknaden har gett en stärkt konkurrenskraft för LKAB som vill bli än större och starkare.

- Med 27 miljoner ton färdiga produkter i dag och upp emot 40 miljoner med de nya dagbrotten i Svappavara, är logistik en jättestor del för oss.

LKAB:s nyaste grepp är egna lokförare för att få fullständig koll på järnvägstrafiken, och en planerad investering med två miljarder för Narviks hamn för att kunna öka kapaciteten för båttransporterna.

- Det enda vi i stort sett gör är ju att flytta malm. Men så har vi också en logistik i världsklass, säger Peter Erkki.

Rätt lufttryck

Ute bland mässmontrarna var besökarna nöjda med utbudet. Maskinförare, småbarnsfamiljer och företagsledare minglade runt maskiner och teknik. Mats Ruona representerar Otrane, agentur för regummerade däck till entreprenadmaskiner. Han har åkt till mässan från Mölndal.

- I fjol fick jag rätt bra kontakter här och tycker nog att Load Up ger betydligt mer jämfört med andra mässor. Många kunder kommer hit för att de är nyfikna på olika punkteringsskydd och min smarta ventilhatt som reglerar lufttrycket. Den är speciellt framtagen för entreprenadbranschen, ökar däckens livslängd och har ett batteri som räcker i fem år, berättar Mats Rouna.

Rätt lufttryck är ju A och O, och ventilhatten från Ride-On kalibrerar sig efter omständigheterna. Förändras lufttrycket för mycket så blinkar varningslampan på hatten. Ventilen kompenserar också för temperaturväxlingar.

En annan utställare som har fullt upp på Load Up North är Arbetsvagnar. Det är ett litet familjeföretag från Lycksele som vuxit ordentligt de senaste åren, bland annat genom satsningen att se över de större kundernas vagnspark helt gratis.

- Det har gett ett utfall över förväntan, vi har redan sålt in en halvårsproduktion på nästa år. Exempelvis har PEAB gjort upp en tioårsplan för investeringar och förbättringar av sina vagnar. Sen är även den här mässan bra för att vi träffar kunder som vi inte möter annars, säger VD:n Peter Bodelid.

Många vill provköra

Datateknik är också en viktig del av Load Up North. Inne i mässhallen finns bland annat SmartDok som erbjuder en tjänst för mobil datainsamling för entreprenadbranschen. Kunderna får bättre kontroll, uppföljning och kan fakturera direkt efter slutfört uppdrag. Martin Salomonsson tror att han kan ge många mässbesökare en ahaupplevelse om helhetslösningen.

- Men det ska vara enkelt och överskådligt med stora knappar. Det får inte vara krångligt för då tappar vi dem som inte har så stor datavana. Vi har redan 25 000 avändare av systemet och vi tror att det ligger helt rätt i tiden. I dag blir man frånsprungen om man håller sig till penna och papper, menar Martin Salomonsson.

Swecon är en av utställarna med störst monteryta. Volvomaskinerna syns på långt håll och kön till provkörning är ihärdig. Marknadskommunikationschef Fredrik Rigö berättar att erfarenheterna av Load Up North från tidigare år har varit bra då Swecon upplever att rätt kunder är på plats.

- I år vill vi framför allt visa vårt kompletta sortiment av steg VI-maskiner. Nu har vi även tagit fram egna komponenter som skopor och hydralhammare. Fast vi lyssnar alltid på kunderna och erbjuder så klart även redskap från andra märken.

Det ger utrymme för fler redskapstillverkare som är på plats. En är Gjerstad vars skopor tar allt mellan 30 och 6 000 liter, och främst riktar sig till de största maskinerna. Lars Eriksson tycker att det bästa med Load Up North är att det är de intresserade norrlänningar som kommer förbi.

- På andra mässor kommer folk för att bara surra, inte för att man är seriöst intreserad. Vi lägger ner mycket energi på forskning och har tagit fram en helt ny generation grävskopor för att öka slitstyrkan, brytkraften och sänka bränslekostnaderna, säger han.

Varumärkesarbetet betalar sig

Toba Trading har sysslat länge med tänder till grävskopor. Tomas Bäckström drev tidigare egen tillverkning i Tyskland, men upptäckte att inget kunde klå Kinas tillverkning.

- De är både i bättre kvalitet och mycket billigare. Dessutom har jag en tajt organisation och inga mellanhänder. Nu när jag ändå är i Norrbotten passar jag på att hälsa på lite kunder. Det är ju såna förbannade avstånd här, skrattar han.

Hos BDX är man van de långa avstånden i Norrland. Men istället för arbetsfordon står en grönlackad buss på mässan och Håkan förklarar varför:

- Det börjar betala sig att vi varit så rädda om varumärket, framför allt vad det står för. Många känner igen vår profil och därför har vi ökat bemanningen här. Själv har jag varit på föreläsningarna och tycker det är jättebra att aktörer som LKAB går ut med information om sin verksamhet till allmänheten.

Man behöver inte vara gruvanställd för att lockas till Klövenäs monter - varselkläderna lockar de flesta i transportbranschen. Klövenäs har precis lanserat en helt egen kollektion av varselkläder.

- Vi har inspirerats av detaljer och lösningar från många andra märken och satsat på det som kunderna vill ha. Mässor är ett bra tillfälle att få nya kontakter och responsen har varit att det är snygga, sköna och funktionella kläder. Så nu är vi grymt nöjda och tycker att vi har en mer modern design, säger Markus Klövenäs.

Många mässbesökare har också stannat till framför den stora finska montern just utanför mässhallen. Där har sju finska företag samlat sina produkter och tjänster under Häggbloms flagg. Aarno Juntura kan förklara hur laserpåsvetsning från Kokkola LCC Oy sparar både råmaterial och stora pengar. Han vill också gärna visa räddningskammaren från Heat-It Oy som kan säkra en vistelse på upp till fyra dygn vid gruvolyckor.

- Den är utvecklad i samverkan med gruvbranschen och kan ta in åtta personer, säger Aarno.

Byggdynamit är högvilt

Ett skåp med lite annan funktion finns hos Safe Explosives. Martin Liljestrand berättar gärna om sina säkerhetsskåp som garanterar en säker lösning på sprängämneshantering. Företaget var först i Norden att ta fram skåp som lever upp till EU-direktivet som kräver värdeförvaringsskåp för explosiva varor.

- Vi har till och med anpassat lösningar för nationella bombgruppen. Man ska vara glad över den här regeln för den räddar liv. Än så länge gäller direktivet bara Sverige men vi tror att fler länder kommer anpassa sig.

Safe Explosives har redan stora kunder i norr, som LKAB. De största skåpen är containrar som kan förvara 12 ton explosiva medel medan det finns skåp för 550 kilo för mindre företag.

- Byggdynamit är högvilt för kriminella. Men i våra skåp behövs inget larm eller bevakning, du tar dej helt enkelt inte in om du inte har behörighet, menar Martin Liljestrand.

När mässdagen går mot sitt slut är det skönt att sjunka ner i Proffice sköna soffa. Maria Söderberg gillar mässans koncept med rekrytering.

- Vi har haft skolungdomar särskilt inbjudna och det är ju vår framtid som vi måste vara rädd om. Vi försöker också samverka med utbildare här och puschar ungdomarna dit. Fast det bästa med mässan är nog att vi kan prata samverkan på ett mer avslappnat sätt, menar hon.

Hon ser fram emot nästa år då Load Up North ska hållas i Fällfors, Skellefteå.

- Mässan kommer fortfarande att vara kopplad till maskiner och entreprenad, lovar Maria Söderberg.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress