Ljusning i sikte för tunga fordon

Efter några tuffa år blickar nu lastbilsbranschen framåt mot ljusare tider. Det syns redan, eftersom många åkare passar på att köpa fordon innan de nya strängare utsläppskraven Euro 6 börjar gälla vid årsskiftet. Därefter väntas ytterligare ökningar komma när de övriga måste investera sig i kapp med de nya europeiska reglerna som kommer att gälla för alla tunga fordon.

-Vi har en väldigt bra orderingång, inte bara i Sverige utan rent allmänt. Övergången till Euro 6 är förstås en del av förklaringen, men jag tycker att det allmänt är mer optimism. Det har blivit väldigt tyst om finanskriserna i Europa, och vi är optimistiska och tror att 2014 blir ett bra år. Det finns ett underliggande behov av att köpa nya fordon, oavsett Euro 6, säger Thomas Bergenklev, sälj- och marknadschef på VBG Group Truck Equipment, internationell leverantör av kopplingsutrustning till lastbilar med tunga släp och med mer än 50 procent av världsmarknaden.

Euro 6 ger lastbilsbranschen och påbyggarna en stadig fart.

<->-Vi har ett väldigt gynnsamt läge just nu med en förhållandevis lång orderstock, delvis på grund av de nya miljöreglerna. En del åkare passar på att köpa Euro 5-motorer för att slippa köpa de dyrare Euro 6-motorerna, säger Niclas Nilsson, vd på OP Höglunds i Säffle, som tillverkar påbyggnader för transporter inom skogsnäringen.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress