Lagliga dubb i Tyskland

Enligt lag är det förbjudet att köra med dubbdäck i Tyskland och många andra europeiska länder. Åtminstone fram till nu. Gränshandelsbutiken Bordershop har fått tillstånd som tillåter dubbdäck mellan butiken och färjeläget i Puttgarden, för att öka tillgängligheten för alla sina svenska kunder.

Efter många snökaotiska vintrar väljer nästan hälften av alla bilförare i Sverige att köra med dubbdäck vintertid. I Tyskland är det däremot alltid förbjudet att köra med dubbdäck. Skillnaden uppmärksammades för många år sedan av Kerim Lindved Aydin, Senior Vice President på Scandlines. Han har fått tillstånd för detta undantag som tillåter svenska dubbdäck att köra till och från BorderShop i Puttgarden.

- Jag jobbade i Sverige i fyra år och märkte då att många svenskar körde med dubbdäck, något som jag reagerade på som dansk. Eftersom 50 procent av våra kunder är svenskar tänkte jag att det var dags att göra något åt dubbdäcksförbudet. Alla ska kunna ta sig till BorderShop, med eller utan dubbdäck, säger han.

Mellan den 1 november och 31 mars kommer BorderShop att köra en testperiod där de kommer utvärdera om det är många som kommer med dubbdäck från Sverige eller inte.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress