Göteborgaren Kent Andersson, Tomas pappa, startade bolaget. Att det hamnade i Falkenbergs skogsbygd Ätran var en tillfällighet.

- Han ville etablera sig i Stenungsund men Ätrans dåvarande kommun annonserade efter företag och byggde en liten verkstad som vi hyrde 1967. Det har vi inte ångrat en sekund. Pappa jobbade hårt, han startade med minus i kassan. Det var knapert i några år. Jag växte upp med entreprenörsandan.

Tomas testade som lärarvikarie, studerade ekonomi, juridik, psykologi och marknadsföring. Studerade på universitet i USA. Spelade div III-fotboll i Burseryd och vann ett DM i pingis. Vid sidan av det togs hans ledartalanger tillvara.

- Bästa meriten som fotbollstränare är ett SM-silver i inomhus för Falkenbergs FF:s juniorlag.

Ung vd

På sommarloven jobbade han i Skabs verkstad med allt möjligt. Därefter med ekonomi, inköp, försäljning, marknadsföring, planering, personalledning och satt med i företagsledningen. Han blev vd för 20 år sedan.

- Jag hade helt andra planer. Under mina första år på SKAB erbjöds jag ett internationellt jobb men tackade nej. Ville inte slita mig från fotbollen och en god vän hade börjat på SKAB, Sören Wallnedal. En omedveten pliktkänsla gjorde att jag stannade. I dag är vi ett gäng som jobbat många år tillsammans. Det är en arbetsplats med allvar och humor, en speciell SKAB-anda.

Under Tomas Anderssons tid har Skab vuxit kraftigt, till dagens 260 anställda. Dotterbolagen Lagab i Laholm, Groth Kaross i Mönsterås och Skab i Oslo har kommit till under hans ledning. Han anser att det allmänna branschläget varit överraskande bra hittills i år.

- Men det vilar en obehaglig risk att många länders katastrofala ekonomier ska göra så att världsekonomin bromsar in. Jag hoppas att såren läker och att arbetslösheten minskar. Sverige påverkas självfallet av stora länders problem.

Öppen marknad bäst

Utländsk konkurrens är sedan länge tuff.

- Finland är protektionistiska. Sverige och Norge gör rätt, frihandel på lika villkor är bra. Att däremot konkurrera inom EU med länder som inte har våra arbetsmiljö- eller miljökrav känns däremot väldigt fel. De regler vi måste följa borde gälla för alla EU-länder vare sig det gäller tillverkning eller transporter. Så är inte fallet och det gäller såväl inom tillverkning som transporter.

Tomas Andersson vet att gränsen mellan framgång och motgång kan vara smal. Att allt kan ändra sig oerhört snabbt.

- Därför är jag förberedd på att sådant kan hända. När jag blev trafikskadad var det nära att min vandring här på jorden plötsligt var över. Jag tar inte längre något för givet och försöker inte hänga upp mig på småsaker.

Ryktet säger att Tomas Andersson var en Gaissupporter som ofta hade synpunkter på laguttagningar och annat. När en tidigare tränare inte svarade i mobilen och skyllde på att den inte fungerade så kom ett paket någon dag senare. Men en iPhone. Avsändare: Tomas.

Hör till

- Som alla engagerade anhängare hade jag synpunkter... det hör ju till själva supportandet och engagemanget. När min familj sa ja, så tackade jag ja till att bli ordförande.

Det blev mer jobb än väntat.

- Ekonomin var mycket sämre än vad som sas på årsmötet och den information jag fått. Första tiden blev mycket krävande. Inte många hade på ideell basis hoppar in för att säga upp personal. Jag har ändrat vissa rutiner radikalt. Vi har hittat nya intäkter. En humorgala med Per Andersson, Peter Apelgren, Claes Malmberg och Tomas von Brömssen, drog in 800 000!

Han hade nog inte tagit uppdraget om han vetat vad som väntade.

- Det hade varit extra svårt om jag känt till allt. Den operativa ledningen hade inte behandlat Gais ekonomi som sin egen.

Sönerna hos konkurrent

En poäng är att båda sönerna spelar i Falkenbergs FF, som är på väg upp i allsvenskan. Carl-Oscar i A-laget, Alexander i pojkallsvenskan.

Är du lika rolig som din fru Annika?

- Jag gillar humor, en ventil i allvaret. Vi har roligt tillsammans i vår familj. Annika är ju proffs och har en fin timing. Ibland kan jag komma skämt, som hon kan framföra på ett fantastiskt bra sätt.

 

Fakta

Ålder: 54.

Familj: Annika, Caroline 22år, Carl-Oscar 21 år, Alexander 17 år och Wilfred 4 år.

Yrke: Företagsledare.

Bor: Falkenberg.

Intressen: Familjen, Gais, annan sport, samt kosackdans.