Av Clas-Göran Sandblom

17-åringarna Martina Pedersen, Rödeby, och Ida Nordström, Karlskrona, ska bli maskinförare.

– Vi känner varandra sedan lekis men hade inte avslöjat för varandra att vi skulle söka till Blekinge Naturbruksgymnasium i Ronneby. Inte förrän i slutet av nian. Rena slumpen att det blev så här, säger Ida.

På ett sätt kan man tycka att Martina Pedersen hade lättast att ta det här steget. Hennes pappa Lars driver LP Skogstjänst.

– Än har jag inte jobbat för honom, men jag hoppas få göra det på helger och till sommarlovet när han behöver hjälp. Om jag får chans visa framfötterna för honom så kanske han kan säga det till andra entreprenörer, så kanske jag kan få jobb där.

Sådde frö

Det var hennes pappa som väckte intresset.

– Vi gick i skogen och berättade om föryngring. Han talade om avverkning och sådär. Jag fick prova på att köra motorsåg. Vi får köra motorsåg på skolan också. Det kan vara ett farligt jobb men man får visa att man har kontroll över sågen och hålla den nära kroppen.

Hon har alltid varit intresserad av naturen.

– Innejobb är inget för mig. Vi är ute på praktik tre dagar i veckan. Vi får lära oss om jakt- och viltvård. Jag har följt med pappa på jakt men har inte skjutit något än.

Resten av klassen består av killar.

– Det kan vara bra att ha dem, de vill gärna visa hur starka de är. Jobbet kan vara tungt ibland, som när man ska lyfta en stock som fallit över någon stig. Men vi tjejer klarar också tunga lyft och ibland tar jag hjälp av Ida.

Hjälpsamma killar

Båda tycker det är självklart att det behövs fler tjejer i skogen:

– Det är ett jobb som passar även oss. Killarna tycker likadant. De är inte jättekaxiga för att visa att de är bäst. De rycker in och hjälper oss om det behövs.

De får lära sig virkesmätning och vad de ska tänka på i skogen, så att man inte kör fram vårdslöst på kulturmark.

Martina siktar på att vidareutbilda sig efter ytterligare två år på gymnasiet och några år i skogen.

– Jag kanske läser vidare till att bli rådgivare eller virkesinköpare. Då måste jag studera på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och bli skogsmästare. Jag vill jobba med naturen, så mycket vet jag.

Ida:

– Det är Martina som fått mig intresserad av skogen. Toppen att gå här på skolan. Jag hade inte räknat med att vi skulle få köra skotare så mycket som vi får göra. Och nu i ettan ska vi ta motorsågskörkort. Köra motorsåg är det tyngsta jobbet men jättekul det också. Bara man tänker på ergonomin så funkar det. Man ska använda hela kroppen. Mina föräldrar stöttar mig. De tycker jag ska göra det som lockar mig.

Gärna Norrland

Ida är beredd flytta.

– Jag har fått höra att de finns i Norrland och jag kan tänka mig att flytta dit.

Bäst gillar hon att köra skotare.

I tvåan blir det ännu roligare.

– Då får vi köra skördare.

Deras lärare Håkan Lindberg säger att det tjejer inte gärna vill vara ensamma i en klass med killar.

– När de är två blir det lättare.

Han har bara positiva erfarenheter:

– De entreprenörer jag har kontakt med anser att tjejer kör bra. Lugnt och försiktigt. De är lätta att lära. Killarna ”vet” redan vad som gäller och inte lika lyhörda.