Janne Petersson

Elmia Wood genomförs den 5–8 juni i skogarna söder om Jönköping. Även om det fortfarande är tuffa tider i skogsbranschen är intresset från utställarna enormt. Det gäller förstås att passa på, för Elmia Wood genomförs med fyra års intervall. I sin nuvarande form har mässan genomförts sedan 1975. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet intog Elmia Wood positionen som den världsledande internationella skogsmässan. Den positionen har varit ohotad sedan dess.

Elmia har ett stort antal egna mässor. Torbjörn Johnsen gillar dem alla, men erkänner att hjärtat slår några extraslag för just Elmia Wood. Men så har skogsmästare Johnsen själv ett förflutet i branschen.

Visat möjligheter

– Tillverkare av skogsmaskiner har i många år gått i spetsen för den tekniska utvecklingen. Exempelvis har de visat vad som är möjligt när man kombinerar datakraft med avancerad mobil hydraulik. Det är starkt jobbat, i synnerhet med tanke på att det handlar om små serier jämfört med lastbilar eller entreprenadmaskiner. Årets mässa visar nya prov på detta och låter oss även ta del av framtidens teknik. Så det blir en mässa som bjuder mycket inspiration.

Självgående konceptmaskin

Torbjörn Johnsen berättar att Elmia Wood 1989 hade ett framtidsseminarium. Mycket av det som då förutspåddes är verklighet idag. På mässan 1997 visades för första gången en gående maskin. Nu är det dags igen. En gående konceptmaskin som är med i år visar att tekniken utvecklats avsevärt.

– Vi kommer också att få ta del av så kallade drönare – fjärrstyrda miniflygplan och små helikoptrar som ger underlag som bidrar till effektivare insatser.

Kranspetsstyrning

– Ett annat spännande område är kranspetsstyrning, som använder datorkraft för att förenkla handhavandet och förfina kranens rörelser. Även det är ett exempel på sinnrik kombination av hydraulik och datorteknik. Tekniken kan ge fantastiska möjligheter att öka produktivitet och effektivitet, liksom att minska tiden för upplärning av nya maskinförare.

Skogsområdet där de större maskinerna huserar ligger denna gång i direkt anslutning till det övriga mässområdet. Det gör det enkelt för besökarna att röra sig mellan de olika delarna utan att använda bussar.

Från hela världen

Elmia Wood är internationell i alla bemärkelser. Den samlar både utställare och besökare från världens alla hörn. Torbjörn Johnsen räknar med att det kommer omkring 50 000 besökare från cirka 50 länder. Av besökarna brukar omkring 35 procent komma från andra länder än Sverige.

– I år har vi fått rätt mång anmälningar från Spanien och Chile, likaså Brasilien. Vi kommer att få många besökare från Nordamerika, vilket säkert hör samman med att skogskonjunkturen där är bra – allrahelst i USA.

Nya Zeeland, Australien, Japan och Ryssland märks också bland besökarnas nationaliteter.

Totalt medverkar omkring 500 utställare, varav en tredjedel är från andra länder än Sverige.

– Både Sverige och Finland har många duktiga tillverkare med hög andel export. Här får de möjligheter att träffa branschfolk från hela världen, säger Torbjörn Johnsen.

Förutom alla nyheter och innovationer bjuder Elmia Wood på massor av aktiviteter. Exempel på detta är ”Skotar-VM” och ”Champs of Logging” samt prisutdelningarna ”Årets Guldyxa” och ”Årets Golden Logger”.