1. Per Johansson har alltid haft maskiner omkring sig. Han gillar skapandet som uppdragen innebär, att se något växa fram och bli riktigt bra.

  Per stortrivs som egenföretagare

  NyheterMed en passion för stora schakter, ett brinnande intresse för maskiner och vilja att samverka har Per Johansson byggt upp sitt företag Stora Tidö Entreprenad AB. – Jag vill kunna fortsätta som både maskinist och företagsledare. Det lär nog bli ytterligare någon medarbetare och maskin, men det viktigaste är att vi alla trivs och gör riktigt bra jobb, säger han.

 2. Fredrik Norén och Per Johansson är goda vänner sedan skolåren och har följt varandras initiativ och äventyr som företagare. De är även kompanjoner i Schakt & Återvinning Mellansverige AB.

  Startade åkeri i gemensamt bolag

  NyheterFredrik Norén, Katrineholm, och Per Johansson, Eskilstuna, fortsatte att hålla kontakten efter sina år på naturbruksgymnasium. Efter några år hade de båda varsitt entreprenadföretag: ett med skogsmaskiner och ett med anläggningsmaskiner. Tillsammans driver de Schakt & Återvinning Mellansverige AB, som namnet till trots numera är helt inriktat på maskinflytter.

 3. ”Skotaren når snart 19 000 timmar och har gått nästan oförskämt bra”, konstaterar skotarföraren Lasse Karlsson och Fredrik Norén vid en paus på hygget. Lasse Karlsson har en bakgrund som lantbrukare och började hos Noréns Skogshantering för 3,5 år sedan. Numera jobbar även sonen Albin Karlsson i samma företag.

  Drivkraft bakom expansion

  NyheterDet har varit raska steg när Fredrik Norén, Katrineholm, har byggt upp sitt skogsentreprenadföretag. Fem år efter starten 2010 hade han en skördare och tre skotare. Sedan dess har maskinparken vuxit till tio maskiner och företaget sysselsätter nu 16 personer. – Fler medarbetare och maskiner ger en ökad flexibilitet, både inom det egna företaget och gentemot kunder, tycker Fredrik Norén.

 4. En lite tråkig grå och en glad gul? Ingalunda. Scania L280 till vänster har många fördelar i sitt extremt lågbyggda utförande, i jämförelse med Scania P280 till höger, med normaltbyggd hytt. Båda har 280 hästar under huven, men den grå till vänster som nioliters femma och den gula till höger som sexcylindrig sexa.

  Stor liten motor

  NyheterLiten på jorden, men stor i orden. Jag vet inte om talesättet heter så exakt, men slås av att innebörden passar riktigt bra för att sammanfatta Scanias nya serie 280-bilar. Kan tyckas vara små motorer för många inom branschen, men med stor kapacitet och alltigenom rymligare intryck.

 5. Travarna med paket bara växer. Foto: DHL.

  Dubblad e-handel

  Nyheter– Av allt gods som vi fraktar, så är e-handeln, paket till privatpersoner, det segment som ökar absolut mest. Det säger Jonas Lindell, VD för DHL Parcel.

 6. Peter Winberg på Gesab, säger att det oftast är en bra affär att satsa på kvalitet.

  Minskad risk för driftstopp

  NyheterVare sig det handlar om ombyggnad av befintliga lokaler eller helt nya, så är valet av utrustning av allra största vikt. -Det finns massor av företag som kan erbjuda billigare produkter än oss, men tack vare bästa kvalitet på vår utrustning och en väl utbyggd och snabb serviceorganisation tar det inte lång tid innan den extra satsningen lönar sig.

 7. Elisabeth Sinclair från den 18 år gamla Norrbottniabanegruppen är inte förvånad över regeringens beslut om att satsa på sträckan upp mot Skellefteå. ”Men det var ett enormt stort steg framåt.”

  Enkel biljett norrut – kostnad 29 miljarder

  NyheterEntreprenörer i Norrland minns byggtiden med Botniabanan med glädje. Projektet genererade 130 entreprenaduppdrag och många miljarder till lokala bygg- och transportföretag. Nu är det dags för uppföljaren norrut. Första spadtaget togs i augusti och när sträckan mellan Umeå och Luleå är klar beräknas den ha kostat 29 miljarder.

 8. För Sten Bergman var yrkesvalet rätt givet. Han klev in som maskinist 1987 – mitt i Huddig-eran. Nu lägger han merparten av sin arbetstid på att planera jobben och att räkna hem nya.

  Här är alla uppdrag lika välkomna

  NyheterÖländska entreprenadföretaget Ove Bergmans Grävmaskiner AB har en långt mer än 50-årig tradition av att göra det enkelt för kunden – liten som stor. Här finns också ett genuint intresse för både människor och teknik. Det har skapat ett sammansvetsat gäng, som trivs tillsammans och gör sitt bästa för att alla ska bli nöjda.

Ladda fler artiklar

Tidningar inom mediagruppen Swepress