1. Efterfrågad funktion förenklar

  NyheterSmartdok förenklar signering av arbets- och maskintimmar för underentreprenörer och inhyrd personal. Allt är samlat i samma app. Löne- och fakturaunderlaget i SmartDok plus signaturmöjlighet från uppdragsgivaren.

 2. En översiktsbild över Jubileumskajen när den förlängdes med 82 meter 2010, vid tillfället låg flera fartyg inne i hamnen.

  Plats för större fartyg

  NyheterTrenden inom sjöfart går mot allt större fartyg samt större behov av upplagsytor. Redan för fem år startade planeringen att bygga ut hamnområdet i Skellefteå - och med Northvolts påbörjade batterifabrik har processen påskyndats. Innan 2030 beräknar hamnchefen Lars Widelund ha investerat en halv miljard kronor i hamnen.

 3. Att få jobba med både människor och maskiner är en viktig drivkraft för Johan Aronsson, maskinentreprenör i Mellerud.

  Strategi i Johans entreprenörskap

  Entreprenad”Kramfors är ljust och vackert, men Dals Långed är ett helvete”, sa Hasse Alfredsson i sketchen om Robert Lind. Fast Mellerud, endast tre mil söder om Dals Långed, verkar vara himmelriket för en anläggningsmaskin. Hos JA Entreprenad AB får maskinerna den omsorg som behövs för att kunna göra bra jobb under många år.

 4. Perfekta förutsättningar för test av en timmerbil fullastad med nyskotade och tätvuxna timmerstockar. Scania R 730 R20 Highline.

  Iskall uppvisning av Scania

  NyheterNär tv-bilderna från alpina VM i Åre kablades ut över världen, klagade utövare och ledare på varma vindar och regn. När Scania arrangerade sin Winter Drive veckan innan i samma trakter, för kunder och säljare, var det definitivt ingen som klagade på att det var för varmt. Och i centrum för hela evenemanget stod en 50-åring – extremt pigg för sin ålder.

 5. Dödsfälla. Chauffören nöjde sig med att säkra med två band, både på släp och flak, fyra sammanlagt alltså. ”Han borde ha surrat med minst 18 band totalt”, säger Mikael Roos. Foto: Mikael Roos.

  Nu är nådatiden över

  NyheterVarje år inträffar hundratals olyckor som orsakas av att gods på lastbil slitit sig under transport. – Så har det sett ut under lång tid. Bristerna är gigantiska. Dåligt surrad last innebär förstås stora säkerhetsrisker, säger Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket.

 6. Per Johansson har alltid haft maskiner omkring sig. Han gillar skapandet som uppdragen innebär, att se något växa fram och bli riktigt bra.

  Per stortrivs som egenföretagare

  NyheterMed en passion för stora schakter, ett brinnande intresse för maskiner och vilja att samverka har Per Johansson byggt upp sitt företag Stora Tidö Entreprenad AB. – Jag vill kunna fortsätta som både maskinist och företagsledare. Det lär nog bli ytterligare någon medarbetare och maskin, men det viktigaste är att vi alla trivs och gör riktigt bra jobb, säger han.

 7. Fredrik Norén och Per Johansson är goda vänner sedan skolåren och har följt varandras initiativ och äventyr som företagare. De är även kompanjoner i Schakt & Återvinning Mellansverige AB.

  Startade åkeri i gemensamt bolag

  NyheterFredrik Norén, Katrineholm, och Per Johansson, Eskilstuna, fortsatte att hålla kontakten efter sina år på naturbruksgymnasium. Efter några år hade de båda varsitt entreprenadföretag: ett med skogsmaskiner och ett med anläggningsmaskiner. Tillsammans driver de Schakt & Återvinning Mellansverige AB, som namnet till trots numera är helt inriktat på maskinflytter.

 8. ”Skotaren når snart 19 000 timmar och har gått nästan oförskämt bra”, konstaterar skotarföraren Lasse Karlsson och Fredrik Norén vid en paus på hygget. Lasse Karlsson har en bakgrund som lantbrukare och började hos Noréns Skogshantering för 3,5 år sedan. Numera jobbar även sonen Albin Karlsson i samma företag.

  Drivkraft bakom expansion

  NyheterDet har varit raska steg när Fredrik Norén, Katrineholm, har byggt upp sitt skogsentreprenadföretag. Fem år efter starten 2010 hade han en skördare och tre skotare. Sedan dess har maskinparken vuxit till tio maskiner och företaget sysselsätter nu 16 personer. – Fler medarbetare och maskiner ger en ökad flexibilitet, både inom det egna företaget och gentemot kunder, tycker Fredrik Norén.

Ladda fler artiklar

Tidningar inom mediagruppen Swepress