• Kompakta hjullastaren CAT 914K.
  • Föraren reglerar enkelt den hydrostatiska transmissionen för att optimera dragkraft och hastighet.
  • Den ergonomiska joysticken stödjer även tredje och fjärde funktion.

Hastighet är tid är pengar

I modellbeteckningen har G bytts mot K, men skillnaderna är betydligt större än så. CAT 914K är full av nyheter, från motor till hytt och hydraulik. Hjullastaren har försetts med en Steg 3B-motor och klarar 40 km/h. Nyligen levererades den första på den svenska marknaden, men betydligt fler är på väg. Dessutom väntas motsvarande uppgraderingar av modellerna 910 och 916.

CAT 914K är en kompakt hjullastare på drygt åtta ton. Maskinens hytt har gott om plats, låg ljudnivå och erbjuder utmärkt sikt. Arbetet underlättas av ergonomiska joystickar och smarta funktioner, däribland den elektroniska regleringen av dragkraft och hastighet. Det ökar maskinens flexibilitet och produktiviteten i arbetet.

Genom funktionen som styr aggressiviteten i den hydrostatiska drivningen kan föraren växla körriktning med högre svarshastighet, vilket ger snabbare lastningscykler. Funktionen ger också möjlighet att justera till mer exakt styrning för känsliga uppgifter, exempelvis förflyttning av tunga pallar.

– Maskinens dragkraftskontroll gör det enkelt att anpassa dragkraften till olika markförhållanden, något som minskar slitaget av däck, berättar Fredrik Werner på Pon Equipment.

Effektiv kombination

Med maskinens krypkörningsreglage justerar föraren körhastigheten så att den blir optimal för uppgiften. Detta är särskilt användbart vid arbete med exempelvis borstar och snöslungor.

– Hjullastarens elektroniska varvtalsregleringsfunktion gör att föraren bibehålla ett konstant motorvarvtal oavsett körhastighet. Kombinerat med krypkörningsreglering kan föraren därmed enkelt reglera den hydrauliska effekten till arbetsredskapet, samtidigt som körhastigheten optimeras, fortsätter Fredrik Werner.

Transmissionen erbjuder tre växelområden. Det säkerställer maximal manövrerbarhet för alla typer av arbeten.

Z-balk

– Maskinens hydraulik är optimerad för hög brytkraft och snabba cykeltider. Lastaren är försedd med Z-balk och erbjuder höga tiltkrafter. Den har även parallellyft, som säkerställer att redskapet alltid är i rätt läge, tillägger Fredrik Werner.

Servicepunkterna är lätt åtkomliga för att förenkla de dagliga kontrollerna.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress