Till polisen sa mannen att han gått i sömnen åtta gånger i sitt liv.
– Jag har under sömngång städat och gjort smörgåsar. När jag befann mig i fjällen åkte jag slalom när jag sov.
Den uppgiften ändrar till att han förberett sig för skidåkning genom att ta på sig skidkläder.
Kvällen innan han greps hade han tillbringat han på en pub vid Redbergsplatsen. Där var han i cirka fyra timmar och drack då enligt egna uppgifter två eller tre glas vin samt någon öl.
– Jag gick hem vid 17-tiden och drack tre eller fyra öl hemma, den sista vid 22-tiden, sa han i rätten.
Han hade tagit sömnmedicin och slocknade en halvtimme senare.

Väckt av polis
– Jag vaknade först när jag stoppades av polis i lastbilen på Härlandavägen strax efter midnatt.
En av poliserna:
– Han var väldigt berusad, annars noterade jag inget speciellt.
41-åringen visade i rätten upp ett läkarintyg om att medicinerna, sömnpiller och preparat för avslappning, kan medföra desorientering. Slutklämmen i intyget är att alkohol i kombination med medicinerna kan ha förstärkt det tillståndet.
Tingsrätten ser 41-åringens förklaring som en efterkonstruktion. Han lämnade olika svar till polisen och i rätten. Han hade minnesluckor, lämnade undanglidande och anpassade svar.
Den åtalade dömdes nu för tredje gången för grovt rattfylleri, nu till två månaders fängelse. Trots den bakgrunden anser han sig inte ha några problem att hantera alkohol.
– Jag överkonsumerar inte, har han uppgett till Kriminalvårdens utredare.

Märkte inte blåljus
Det finns minst två andra rättsfall där de åtalade hävdat att de kört berusade i somnabult tillstånd, det vill säga satt sig bakom ratten och gett sig ut i trafiken utan att vara vakna, sömngång.
En 63-årig kvinna stoppades en natt med 1,08 promille i Kungälv.
– Har jag sovit nu igen? sa hon förvånat till en av poliserna.
Hon körde så sakta att polismannen sprang ikapp hennes bil och drog ur nyckeln ur tändningslåset eftersom hon inte stannade för patrullens blåljus. Innan dess hade hon kört på fel sida vägen, backat upp på en refug och krockat mot en vägskylt.
I rätten sa hon:
– Jag äter medicin efter en trafikskada och har haft problem med somnambulis sedan 1992. Jag har gjort konstiga saker i sömnen. Det har hänt att hon gått upp på natten för att städa, laga mat, duka bord för middagsbjudning och hon har även burit ut möbler i trädgården. Kört bil i sömnen har jag inte gjort – förrän nu.
En annan polisman som var på plats vittnade:
– Kvinnan luktade alkohol och hade svårt att hålla tråden i samtalet. Hon svävade ut i sina svar. Hon var prydligt klädd och hade smycken på sig, men t-tröjan var vänd ut och in och satt bak och fram. Enligt min uppfattning var hon för prydligt klädd för att ha sovit.
En av nämndemännen tycket att den åtalade själv försatt sig i detta tillstånd genom att kominera medicin med alkohol och ville fälla 63-åringen men majoriteten av ledamöterna ansåg att det inte var bevisat att hon varit medveten om att hon körde berusad.
Kvinnan friades.

Hovrätten underkände
Även Blekinge tingsrätt har friat i ett liknande mål. Men domen mot en 54-åring som hade 1,85 promille när han kört av en väg i Karlskrona, överklagades till Hovrätten för Södra Sverige.
Parterna hade kallat expertvittnen, åklagaren professor Jerker Hetta, och försvaret docent Jan-Erik Broman.
Hovrätten anser att den medicinska utredningen inte visar hur sannolikt det är att en person under somnambulism kan utföra så pass avancerade motoriska beteenden som att köra bi. Särskilt inte eftersom det inte var en obetydlig sträcka.
Avgörande för målet var vittnesförhöret med polisman som förhörde Karlskronabon på sjukhuset efter olyckan.
Mindre än en timme efter körningen lämnade mannen detaljerade uppgifter om orsakerna till att han hade kört bil och varför han kört av vägen. Samt vad som hände fram tills ambulans kom till platsen.
”De uppgifter han då lämnade talar klart mot att körningen har ägt rum i ett somnambult tillstånd”.
Eftersom han har problem med alkohol och på eget initiativ behandlades för detta dömdes han till skyddstillsyn.

Sens moral: Att skylla på sömngång kan alltså vara vanskligt för den förare som vill bli friad från rattfylla.