Av Clas-Göran Sandblom

De fyra Växjökillarna jobbar i vanliga fall på Finnvedens lastvagnar. Johan är veteranen med tolv år på firman. De andra har arbetat där mellan nio och sex år.

Semifinalen gick i Madrid.

– Vi tänkte vi skulle plugga men visste inte vad som väntade och resonerade att det får gå som det går, säger Johan.

Tänkande lagerkille

Lagerkillen Robin Lundqvist tog de teoretiska frågorna. För de andra gällde felsökning vid fem stationer.

Morgan Svensson tog hand om de praktiska delarna som gällde fel på släp och ventiler. Han hjälpte även Johan Carlsson som fokuserade på motor- och växellådfel.

Roger satsade på att hitta elfel.

Uppgifterna var nästan lika kluriga som att öppna ett kassaskåp för Jönssonligan.

Och sjätteplats visade att det är en pålitlig Växjökvartett som tar hand om lastbilarna på Finnveden. Sju svenska lag var med.

– Förra gången vi var med blev vi utslagna, säger Carlsson.

Rutin väger tungt

Efteråt blev det galamiddag för deltagarna.

– Erfarenhet och rutin påverkar resultatet, men samtliga visade upp en imponerande kompetens och fantastisk attityd och professionalism, sa Hans Börjesson, Volvo Lastvagnars Nordenchef.

Detta var semifinalen för den nordiska regionen.

– Konkurrensen är stenhård och Franz Jäger svarade för en stark prestation, säger Anders Edin, kompetensutvecklingschef på Volvo Lastvagnar.

Tävlingen har engagerat 16 700 deltagare från hela världen. Den riktar sig till eftermarknadspersonal inom Volvohandeln.

Edin:

– Sju svenska lag i semifinalen visar att kompetensen har breddats inom vår serviceorganisation.

I semifinalen ingick både praktiska och teoretiska delar. De fem praktiska stationerna poängbedömdes utifrån hur väl de utfördes. Svåra moment som motsvarar arbetet i den dagliga verksamheten skall övervinnas. Ett misstag orsakade poängavdrag.

Precis som i skidskytte.

Tre finska lag och ett danskt tog hand om tätplatserna.

Vista startade 1957 som en tävling för Volvo-tekniker i Sverige. Den har vuxit till att bli en internationell händelse och den största tävlingen för eftermarknadspersonal i världen. Tävlingen är öppen för nästan alla eftermarknadsanställda inom Volvo Lastvagnars och Volvo Bussars globala servicenätverk. Syftet med tävlingen är att utveckla och förbättra medarbetarnas kunskaper och färdigheter och därmed vidareutveckla Volvo Lastvagnars eftermarknadsservice.