Allt är förberett och klart in i minsta detalj, sprängaren Olle uppmanar att titta upp i luften vid smällen efter flygande sprängstoft. Adrenalinet pumpar i ådrorna, signalerna tjuter och plötslilgt flyger sprängmattorna i luften.

- Det är samma känsla varje gång en sprängning lyckas, hur liten eller stor den än är ger det en kick när det går som man tänkt sig, säger Olle Kullers, bergsprängare från Ljusdal.

Som sprängare är han först på plats efter utförd sprängning. Det är hans ansvar att se så att allt gått bra innan andra får komma fram till platsen. Grävmaskinisten täcker av sprängmattorna och där det nyss var hårda berget är nu bara småsmulor kvar. Olle ler. Ännu ett lyckat jobb.

Olle driver företaget Kullers Bygg och Entreprenad och sysslar med bergsprängning, borrning, vägbyggen med mera. Ett tag fanns där ett trettiotal anställda när firman även sysslande med byggen men Olle vill helst jobba ute själv och inte bara planera, strukturera och prata i telefon.

- En del drömmer om att bli rockstjärnor och lika som dem så jobbar jag med det jag drömmer om; att spränga berg, säger Olle Kullers.

Olle utbildade sig som elektriker på gymnasiet, fick sommarjobb i Stockholm som borrare under marken. Där blev han kvar några år innan han startade eget och blev erbjuden att köpa ett borrigg. Sagt och gjort. Idag finns tre riggar i företaget, en mindre och två större investeringar för flera miljoner. Tack vare olika riggar kan Olle tacka ja till de flesta jobben. Den lilla riggen går i skrivande stund längs Hasselavägen mot Västernorrland för att spränga berg där man drar fiber.

- Vi kommer när de ringer efter oss. De entreprenörer som har grävjobbet gräver diket där kabeln ska ned, när de stöter på berg kommer vi och spränger och sedan täcker de. Den största riggen står på E4 bygget i Sundsvall, säger Olle.

Olle har även personal i Norge som jobbar med sprängning, några kör grävare och några borrar. Själv gillar han som sagt att spränga.

- Man vet aldrig hur det ska gå. Det finns tabeller att gå efter, man räknar ut hur hålen ska borras, hur mycket sprängmedel som behövs beroende på bergart men ändå kan man aldrig vara helt hundra säker. Och det är det som är tjusningen och utmaningen - att göra ett bra jobb.

Att gräva rördike kan te sig enkelt men det är smalt och inte så djupt. Man spränger några meter åt gången och totalt rör det sig hittills om någon kilometer längs hela sträckan. De skulle kunna spränga upp emot 50-60 meter åt gången men det gör man sällan.

- Mitt ute i skogen eller på en täkt går det bra att spränga längre sträckor men samtidigt innebär det större risker att det blir sämre resultat. Om någon laddning inte skjuter som den ska blir det fel i resten av kedjan och med en lång sträcka är det mycket som kan gå fel också.

Dynamiten sprängs i förutbestämda intervaller, den ena sprängningen ger utrymme åt nästa så att berget verkligen sprängs i småbitar - om alla detonerade samtidigt skulle den mesta energin gå rakt upp genom det borrade hålet. Här i rördiket där vi träffar Olle är det mindre än ett kilo dynamit per hål men hemma i bergtaget kommer en ”bulkbil” med sprängämne och pumpar i hålen som sedan spränger 30 000 ton berg - på en enda smäll!

- Vi var med och sprängde för nya Karolinska i Stockholm, då knallade man runt på gräsmattorna bland andra fastigheter för att ta markprover. Det var spännande och det gick väldigt bra men vi håller mest till vid vägbyggen och liknande. Man kan tjäna mer pengar på att spränga inne i samhällen men det kräver mer tillstånd, olika mätinstrument för vibrationer, undersökningar av hus och större risker. Folk blir inte avskräckta av signalerna utan tvärtom så kommer de närmare när det tjuter, säger Olle.

Ett projekt Olle minns är ett dammbygge uppe i Jämtland. De befann sig mitt uppe på ett fjäll utan täckning på telefonerna och med sju mil till närmsta slangtillverkare. En motor skar och det var allmänt krångligt att ligga ute så långt från samhället, men det var givande. E4 utanför Sundsvall är ett jätteprojekt där Kullers tillbringat mycket tid och även hyrt ut riggen till andra borrare.

- Jag gillar att man hjälps åt i den här branschen, man kan hyra utrustningar mellan varandra och man försöker lösa problemen tillsammans, säger Olle.

Men att få tag på personal är inte helt enkelt. Att bli sprängare är inget som sker över natten, det krävs många utbildningar och mycket praktik innan man kan jobba. Att köra borrigg är heller ingen dans på rosor men dagen till ära har Olle en nyanställd ung kille vid namn Pontus Envall som gått berg-gymnasium i Filipstad.

- Jag sökte byggprogrammet, sen kunde man välja Anläggning och tredje året valde jag Berg. Grannarna hemma jobbar med det så det var de som tipsade, säger Pontus som gör sin första dag hos Kullers och kör den lilla borriggen ute vid bredbandsbygget.

Att jobba som bergsprängare eller borrare är inte helt riskfritt. Fast än vägen är gammal och bör vara ”städad” kan där finnas uråldriga sprängladdningar sedan vägen byggdes en gång i tiden, att köra borren i en sådan är inte roligt...

- Och ibland händer det att några hål inte detonerar och sen kommer grävaren dit och petar i marken och då går den av. Vi har hittills varit förskonade från allvarligare olyckor, vi sköt sönder vår egen traktor en gång och har tippat med borriggarna några gånger eller kanske fått sprängstoft i något tak, men inga personskador.

Vi står med under en sprängning i rördiket med blicken riktad mot skyn ifall där kommer något flygande som man inte vill ha i huvudet. Pontus startar varningssignalerna på Olles tecken, grävmaskinisten stänger av vägen på sitt håll, när signalerna tjutit skjuter Olle. Mattorna flyger i luften, inget sprängstoft lämnar diket.

Ytterligare en lyckad sprängning i Olles karriär.

 

Fakta:

Namn: Kullers bygg och entreprenad.

Anställda: Mellan 5-6 st.

Maskinpark: Tre borriggar, två grävmaskiner, lastbilar, hjullastare.

Sysselsättning: Bergsarbeten, Betonghåltagning, Sprängning, Specialmetoder, Gräv, Åkeri.