• De flesta känner naturligtvis Fords historia, det löpande bandet, grundaren Henry, och den ikoniska Modell T. Men inte alla känner till Modell TT, en transportbil som började tillverkas år 1917.

Fords transportbilar firar sina första 100

Nyligen var det exakt 100 år sedan Ford lanserade sin första transportbil, Ford TT. Tvåsitsiga Ford TT baserades på den numera legendariska T-Forden, men var längre och starkare. De flesta har nog hört talas om Ford Modell T, den ikoniska bilmodellen som blivit en global succé. Men inte alla känner till Modell TT.

Även om den inte är lika känd har den ändå haft stor betydelse, som föregångare till dagens transportbilar, inklusive Ford Transit, se föregående sidor.

Den 27 juli var det exakt 100 år sedan Modell TT lanserades. Ägarna kunde anpassa chassit med ett lastflak för att transportera allt från brev till bränsle.

Bilen lanserades först i USA, men många byggdes faktiskt i Europa, i brittiska Manchester.

Luftfyllda däck

Modell TT var längre och starkare än Model T, med en förarhytt som rymde en förare och en passagerare. Motorn startades med hjälp av ett vevhandtag i bilens front.

För en mjukare färd kunde kunderna välja moderna, luftfyllda däck istället för solida gummidäck.

Skapar flexibilitet

I dag är Ford Europas bäst säljande transportbilar, med modeller som Transit, Transit Custom, Transit Connect, Transit Courier och Ranger.

– Det är fantastiskt att även om dagens transportbilar är ljusår ifrån Modell TT, så gör de fortfarande i princip samma jobb som de designades för att göra för 100 år sedan, att ge företag och verksamheter flexibla sätt att förflytta sig, säger Hans Schep, chef för transportbilar på Ford Europa.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress