Skogen är Håkans yrkesmässiga hemvist. Så har det alltid varit.

– Jag gick på skogsbruksskola i Västsura ett halvår, men tröttnade och började jobba istället. Skogen bjuder alltid något nytt, uppdragen likaså, säger Håkan, som brinner för skogen och gillar de ständiga utmaningarna.

– Det känns faktiskt som att jag håller på med en hobby och det är alltid kul att arbeta.

Därmed inte sagt att Håkan lever för att arbeta. Det är full fart även på fritiden. Håkan och hans fru Malin gillar att träna, bland annat crossfit och boxning. Han passar också på att röra på sig i samband med maskinflytt.

– Sommartid tar jag oftast cykeln tillbaka för att hämta bilen, berättar han.

För Håkan var det naturligt att välja att köra just skördare. Han började med en beståndsgående Rottne. Efter några år blev det en beståndsgående H8 från samma tillverkare. Den nuvarande skördaren, en Rottne H14, köpte Håkan som demomaskin 2010.

– Det blev naturligt att gå upp i storlek när det blev allt grövre skog i uppdragen. Även den här fungerar fint i gallringar.

Mångsidig

Håkan gillar mångsidigheten som den mellanstora skördaren ger.

– Jag kan vara med i allt från gallringar till fröträd. Det ger en värdefull flexibilitet och passar bra för den typ av objekt som min uppdragsgivare ofta har.

Just flexibiliteten är viktig för Håkan. Det förklarar både maskinvalet och att Håkan valt att jobba ensam.

– Så fort man har anställda så måste man hinna med så mycket mer än skogsmaskinen. Då blir det svårt att vara lika produktiv. Nu kan jag lägga upp arbetet så som det passar bäst, för både mig och kunden.

Egen maskinflytt

Håkan kör åt Mellanskog. I genomsnitt blir det ett nytt objekt var tredje dag. Förra året blev det mellan 90 och 100 objekt. Merparten av uppdragen är runt Köping. Maskinflytten gör han själv. Till detta har han ett maskinsläp från Chieftain, draget av en Case 200 Magnum. Traktorn är dessutom försedd med ett plogblad.

– Det uppskattas att jag kan ploga upp skogsbilvägar, vändplaner och avlägg. När jag fått av snön hinner det frysa till innan timmerbilarna kommer. Det ökar framkomligheten och minskar körskadorna. Det gäller ju att hjälpas åt. Plogbladet är även perfekt för att jämna till ris och lera.

Håkan är mån om att minimera risken för körskador.

– Det gäller att bygga broar, använda stockmattor och gå försiktigt fram där det är vatten i närheten. Skördaren tar sig fram bra, men kanske blir nästa maskin åttahjulig för att få ännu bättre bärighet.

Vanligen ingår skotningen i Håkans åtaganden. Skotningen sker då genom underentreprenad utförd av Fredrik Långkvist från Håkan Långkvist Skogstjänst AB, Virsbo. Därtill kommer ett kontaktnät av andra skogsentreprenörer.

Rätt pris

Framförhållning, planering och dialog är ord som Håkan ofta kommer tillbaka till. Däri ligger grunden för lönsamhet, menar han.

– Priset är inte allt. Det betyder mycket för min lönsamhet att uppdragsgivaren kan samla ihop flera mindre uppdrag inom ett område. Likaså att objekten är väl planerade.

– Det är också viktigt att ha en dialog kring förutsättningarna. Det är ju inte entreprenörens fel om ett uppdrag består av många småobjekt eller ska utföras i besvärlig terräng. Vissa uppdrag måste få kosta extra. Det är ju en förutsättning för att kunna erbjuda bra priser i övriga uppdrag. I längden vinner alla på att det är rätt pris på varje objekt.

Håkan tycker att dialogen med Mellanskog fungerar väldigt bra. Han värdesätter den personliga kontakten med inköparen.

Lönsamheten ställer krav också på det egna företagets effektivitet.

– Det gäller att ha grejerna i ordning. Annars blir det bara stillestånd och utgifter.

Så här långt är Håkan skonad från dieselstölder.

– Jag har dieseln på bilen och gömmer skördaren i skogen, berättar Håkan, som hoppas få ha grejerna i fred även i fortsättningen.