Av Janne Petersson

Det är 30:e året som MaskinExpo arrangeras, varav andra året på STOXA. Till årets mässa kommer drygt 400 utställare.

– Det blir en stor mässa, om än inte den största, berättar Carina Tegelberg, marknadschef på MaskinExpo.

– Av förklarliga skäl blev fjolårets mässa extra stor. Alla ville vara med när det var premiär för det nya mässområdet. Årets mässa blir mer normalstor, konstaterar Carina Tegelberg.

Av maskinmässorna i Norden är MaskinExpo störst i både antal utställare och besökare. Det gör MaskinExpo till en manifestation och träffpunkt för maskinbranscherna.

Den rätta stämningen

Carina Tegelberg beskriver mässan som en fackfolkfest. Vad kännetecknar en sådan?

– Stämningen! Glada människor bland färgglada maskiner. Både utställare och besökare beskriver mässan som en höjdpunkt på året. För besökarna ger mässan unika möjligheter att samlat ta del av nyheter, jämföra maskiner, göra affärer och – inte minst – träffa kolleger och annat branschfolk från hela landet, säger Carina Tegelberg.

Många vet på förväg vilka montrar de ska besöka och på vägen till dem så hittar de även annat som är intressant. För utställarna är det ett sätt att göra något för kunderna – att bjuda dem till sig.

Carina Tegelberg gläds åt att en så stor del av alla tillverkare och övriga leverantörer till branscherna på detta sätt sluter upp en gång per år.

– Vi vet att det är många – både utställare och besökare – som tagit mässan till sig. Många utställare har vuxit med oss. De har börjat med en liten monter, träffat kunder och samarbetspartners och sedan utvecklat sina verksamheter vidare.

Minimerar köerna

Produktnyheterna kommer att dugga tätt, men det utlovas även nyheter som gäller själva mässområdet. Trafiksituationen kommer att förbättras avsevärt. MaskinExpo har anlitat Ramudden för att dirigera trafiken. Det ska minimera köerna, så att besökarna får mer tid på mässan.

– Ramudden har gjort en omfattande plan för hur trafiken ska flyta bättre. Utöver dirigering och skyltning kommer de även att markera hur långt det är kvar till mässan, berättar Carina Tegelberg.

En annan nyhet är att besökarna, direkt efter parkering, kommer till en tågstation. Evenemangstågen var väldigt populära i fjol. Då kördes tre tåg, men i år blir det tio. Tågslingan passerar samtliga montrar och det finns tydligt markerade hållplatser.

– Tågen gör det enkelt att ta sig runt på mässan, även när benen tröttnat. Det blir enkelt att ta igen sig en stund och prata med medresenärer, samtidigt som man snabbt tar sig mellan mässans olika delar.

Mat för alla smaker

Carina Tegelberg berättar att MaskinExpo även har sett över mathållningen.

– Besökarna har all rätt att förvänta sig större utbud av mat än vad som erbjöds förra året. Till årets mässa har vi anlitat restaurangföretaget Kalaset, som har stor vana av utomhusarrangemang. På ett mattorg bygger Kalaset ett gigantiskt mattält på drygt 2 000 kvadratmeter. Där erbjuds mat från världens alla hörn. Även om ett sällskap väljer mat från olika kök kan de sitta tillsammans.

Det blir maträtter i olika prisklasser. Kalaset dukar bland annat upp med två sorters hemlagad korv. Vildsvinskebab och hemlagade grytor finns också på menyn, för att nämna något. Dessutom blir det möjligt att betala maten med kort, vilket många efterfrågat.

– Förutom mattorget kommer det att finnas mindre matställen utspridda på området, tillägger Carina Tegelberg.

Förtätad slinga

Slingan på mässområdet har gjorts om. Stickspåren är borta, så nu kommer alla besökare förbi samtliga montrar. Dessutom ligger montrarna tätare.

– Både utställare och besökare är trogna och lojala och är öppna med sådant som kan förbättras. Det är naturligtvis väldigt värdefullt. Det behövs för en lyckad fackfolkfest, säger Carina Tegelberg.

Årets MaskinExpo får även en retrohörna, där Munktellmuseet, Sveriges Vägmuseum och Scania Museet ställer ut. Där utlovas ett fullskaligt vägbygge med maskiner från 1927-1954 och med vägarbetare i tidstypiska kläder.

Efter ett besök i nostalgihörnet kan det vara dags att återvända till nutid. Den som vill tävla med sina färdigheter i att spaka en hjulgrävare av senaste snitt kan anmäla sig till Liebherr Challenge. En Sverigepremiär av stora mått står Mercedes Benz för med sin nya Arocs-serie, endast några veckor efter världspremiären på Bauma i München.

– Även i övrigt blir det en mässa full av nyheter, utlovar Carina Tegelberg.

Festivalnytta

STOXA har nyligen slutit avtal med Hultsfredsfestivalen, som arrangeras på STOXA den 13-15 juni, alltså några veckor efter MaskinExpo. Detta ger en korsbefruktning som kommer alla till del, menar Carina Tegelberg.

– Hultsfredsfestivalen har gett oss draghjälp i kontakterna med mobilteleoperatörerna. Bland festivalbesökarna finns ett stort intresse att dela upplevelser. Med detta som grund har intresset för att förstärka mobiltäckningen ökat enormt. Redan nu har Telia, Tele2, Telenor och 3 meddelat att de placerar ut master på STOXA samtidigt som Net1 förstärker internet via 450-nätet.

En annan effekt av Hultsfredsfestivalen är att mäss- och evenemangsområdet STOXA blir mer känt.

– Även det gagnar MaskinExpo, säger Carina Tegelberg, som ser fram emot en extra händelserik försommar.