Dags att byta vinterdäck på bilen

Nattfrost och morgontemperaturer kring noll grader får bilägare att tänka på däckskifte. Det är klokt att montera på vinterdäcken så fort som möjligt för att kunna köra säkert på hala vägar. Innan vinterdäcken monteras på ska du kontrollera ifall de är för slitna eller för gamla. Måste du köpa nya däck ska du bestämma om du ska ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Oavsett ditt val är det värt att investera i vinterdäck av hög kvalitet.

Med hjälp av en femkrona kan du enkelt kontrollera mönsterdjupet. När du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet mindre än 3 mm. Nokian Tyres rekommenderar minst fyra millimeters mönsterdjup på vinterdäck för att däckets säkra vinteregenskaper inte ska försämras. Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har DSI-slitagevarnare som med tydliga siffror visar det återstående mönsterdjupet i millimeter. Extra säkerhet ger snöflingemärket på slitbanan, när det försvinner innebär det att däcket inte längre har säkra vinteregenskaper.

Däcken bör heller inte vara äldre en sex år och maximalt tio år gamla. Även om de ser bra ut och har tillräckligt mönsterdjup så blir gummiblandningen hård och skör med åren, vilket försämrar vintergreppet. Däckets tillverkningsvecka och -år syns på däcksidan. Den anges med fyra siffror, exempelvis siffrorna 1013 innebär att däcket har tillverkats vecka 10 år 2013.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress