• Kobelco SK350 LC levererades av CEMA Maskin AB till Miljöplanering AB i juli och är största grävaren i företagets maskinpark.
 • Miljöplanering AB har sin hemvist i Tullinge, med kontor, verkstad och tvätthall under eget tak.
 • Ankie Larssonser till att det är ordning på alla papper gällande uppdrag, medarbetare och maskiner.
 • Markus Larsson finns på plats i de större projekten och agerar både kontaktperson och maskinförare.
 • Andreas Stenberg, förstepilot på företagets nya Kobelco, tycker att maskinen är stark och har följsam hydraulik följsam.
 • Andreas Stenberg uppskattar förarkomforten i företagets Kobelco SK350 LC.
 • Danne Larsson samspråkar med Niklas Hastig från Uppländska Berg vid det som ska bli infarten till arbetstunneln Skärholmen i Förbifart Stockholm.
 • Den egna verkstaden rymmer även de största maskinerna. Verkstaden är bland annat utrustad med en 5-tons travers.
 • Danne uppskattar variationen som uppdragen och företagandet ger.

Bra maskiner och rätt kompetens - en utmaning

"Känns bra att skapa något bestående"

Klara besked, ordning och reda, flexibilitet, rätt kompetenser och rätt maskiner. Med den mixen har familjeföretaget Miljöplanering AB i Tullinge, söder om Stockholm, vuxit till en betydande leverantör av maskintjänster i regionen, från Södertälje i söder till Rosersberg i norr. Fokus ligger på infrastrukturjobben, såsom väg-, järnvägs- och tunnelprojekt. – Det svåra är inte att köpa maskiner. Konsten ligger i att få allt att fungera, säger Danne Larsson.

Det har gått 35 år sedan Miljöplanering startades av Bo Larsson. Första egna maskinen var en MF 50B traktorgrävare. Tre år efter start fick företaget sin första anställda, året därpå ombildades verksamheten till ett aktiebolag och efter ytterligare ett år investerade företaget i en hjulgrävare, en Bobcat och en kranbil.

Sedan dess har företaget vuxit till drygt 20 helårsanställda och cirka 25 egna maskiner och lastbilar. Miljöplanering ägs av moderbolaget Stugusson AB, ägt Bo Larsson, Bengt Stuguby och Ann-Louise Larsson.

Bo Larsson valde redan 1982 att bli medlem i Maskinentreprenörerna och har även varit förtroendevald i branschorganisationen.

Familjeföretag

Bo och hustrun Ann-Louise är fortfarande aktiva i företaget. Bo kör maskin och Ann-Louise har hand om bokföring och fakturering. I allt övrigt är det barnen Ankie, Danne och Markus som sköter ruljangsen.

Var och en har de flera uppgifter i företaget. Ankie håller ordning på kontoret och sköter avtal, dokumentation och alla andra papper, exklusive redovisning och fakturering.

Danne är kundansvarig, ansvarar för inköp av maskiner och täcker även upp som extra resurs i produktionen, oavsett det gäller maskiner eller fordon. Markus styr upp arbetet i de större projekten och hjälper ofta till i en lastare.

– För oss är det viktigt att leva nära byggprojekten så att vi kan vara med och hjälpa till när det finns extra behov. Det ger en betydelsefull merförsäljning, resonerar Danne.

Under högsäsong har företaget ytterligare några medarbetare, plus fem till sex inlejda maskiner.

– Ambitionen är förstås att hålla en så jämn åretruntbemanning som möjligt. Det blir bäst så för både oss och våra medarbetare, framhåller Ankie.

När företaget tar in extra resurser är det en självklarhet att alla papper är i ordning.

– Vi innehar förmedlingsavtal och väljer noga vilka vi tar hjälp av. Både fasta medarbetare och förmedlade resurser är ju representanter för vårt varumärke, tillägger Ankie.

 • Mässtidningar  Tidningar inom mediagruppen Swepress