Allt fler struntar i blinkersen

Fler än 4 av 10 trafikanter använder inte blinkers när de kör ur en rondell. Det visar en undersökning som Motormännen har gjort. Undersökningen är gjord under april-maj på 19 orter runt om i landet och av 16 Motormännens lokalklubbar. Resultatet visar att det är ingen skillnad mellan mindre orter och större städer. Göteborgarna var sämst på att använda blinkers rätt vid rondellkörning, medan umeåborna var bäst.

– Vi vet att en del tycker att det är besvärligt att köra i rondeller och att många struntar i att blinka, däremot hade vi aldrig kunnat tänka oss att vi skulle få ett så dåligt resultat. 42 procent av förarna väljer att inte blinka när de kör ut ur en rondell. Att inte blinka är farligt och kan orsaka olyckor, säger Victoria Elmgren vikarierande trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Motormännen har undersökt hur blinkersanvändningen vid rondellkörning ser ut. Av över 44 000 kontrollerade bilister struntade 42 procent i att använda blinkers när de svängde ur rondellen. I Sverige är det lag på att man ska blinka när man kör ur en rondell, men man behöver inte göra det när man kör in i en rondell som en hel del förare gör.

  • Mässtidningar    Tidningar inom mediagruppen Swepress