Förr samlades ungdomarna på macken för att umgås. Några mekade med sina bilar eller mopeder, andra hängde vid jukeboxen och Elvis Presley sjöng ”All shook up” på repeat. När man kliver in på den gamla Essomacken i Lörstrand slungas man från 2013 tillbaka till 60-talet.
Stig hälsar oss varmt välkomna i blå rock och hatt, som varje mackägare gjorde då bensinen kostade 73 öre per liter, oljan såldes i plåtburkar och man behövde aldrig tanka själv om man inte ville.
- Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så här. Jag hade tänkt använda lokalen som lokal för min byggfirma.... säger Stig.
Stig Borg har sedan många år samlat på gamla mackgrejor men aldrig tänkt att någon annan är närmast sörjande skulle kunna ta del av dem. Till vardags driver han byggföretag och den gamla macken köpte han 2005, då hade lokalerna ett rivningsåläggande hängande över sig som sedan togs bort när Stig tog över ägarskapet.
- Tanken var att bygga om utrymmena och använda dem som förråd. Men jag kunde inte. Jag kunde verkligen inte förstöra det gamla och genuina.

Samlandet tog fart
Så istället gjorde han och frugan Gärda tvärtom. De lade ned sin själ och oändligt många timmar på att restaurera macken istället. De har lagat tak, bytt fönster, putsat och målat fasaden och röjt undan en hel skog som nästan växt in i byggnaderna! Av en slump placerades några gamla burkar och skyltar i ett fönster sen och idén om ett museum föddes.
- Det blev ett museum av gamka mackprodukter, säger Stig Borg.
Och stoltheten lyser igenom. Han visar oss skylten för Krooks bensin som är sedan tio-talet, om Standard Oil-skylten som är sedan 30-talet och andra unika rariteter. Stig har samlat på gamla mackgrejor i många år men det var sedan han köpte den gamla macken i Lörstrand utanför Järvsö som samlandet tog riktig fart. Fynden gör han på internet och på loppisar och marknader och gåvor
- Det är dyrt att samla men jag betalar inte så stora pengar för grejorna, jag har haft tur och hittat dem till bra priser. Ibland händer det att folk faktiskt kommer med gåvor, en påse på handtaget eller några burkar på brokvisten.

Äntligen skylt
I lokalen finns ett tusental artiklar och allt är katalogiserat i datorn. Varje liten burk, ask eller skylt har sin allra egna historia men några har etsat sig fast lite extra, som när han äntligen fick tag på skylten från Krooks Bensin.
- Jag hade bara sett den skylten på bild men aldrig i verkligheten. Via kontakter åkte jag till en kvinna i Östersund som också samlade på gamla skyltar. Jag köpte lite saker av henne och berättade om min dröm att hitta en Krooks Bensinskylt. Hon hade en!
Men Stig fick tyvärr inte köpa skylten där och då. Men så plötsligt en dag ringer kvinnan och vill sälja skylten. Hennes katt hade blivit sjuk och måste till veterinären vilket förväntades bli kostsamt.
- Kanske hon behövde få loss pengar, vad vet jag, men nu har jag äntligen skylten i min samling! Det blir annars svårare och svårare att få tag på grejor. Det var länge sedan mackarna lades ned och sakerna glöms bort eller har slängts. Många av grejorna här inne har folk hittat på sina gårdar, i uthus, på logar och liknande, säger Stig.

Hängde på macken
På entréplan ryms en gigantisk samling av Esso-produkter och i källarplan, där dåtidens smörjgrop och verkstad låg, finns tio andra bolag representerade samt ett femtiotalsinspirerat café med tidstypiska kakburkar, disk, schackrutigt golv och jukebox. Originalgodis ligger på disken och i ett ställ står gamla tablettaskar som passande rekvista -åtråvärda och mycket dyrbara. Vilka minns de trekantiga mjölktetran? Undertecknad har inte många år på nacken men minns i alla fall festis på trekantstetra! Minnet rusar tillbaka i tiden och leendet kittlar i mungipan.
- Många minnen kommer tillbaka här i macken... Det fanns inga fritidsgårdar utan vi hängde på byns mackar istället när vi umgicks. Jag har fått läsa på en del om bensinbolagens uppkomster och historia för att ha fakta när gästerna frågar - men annars är det mest egna minnen som fyller frågorna med svar, säger Stig.

Bara en hobby
Han berättar om historier hur Standard oil blev Esso, hur det gick till när Nobel letade material till gevärskolvar men fann oljefält i Baku i gamla Sovjetuntionen och bildade det då största oljebolaget Nafta men sen blev man av med allt när Sovjet tog över allt och alla.
- Nu letar jag saker från Nafta och har några rariteter och hoppas på fler! , säger Stig.
Den som vill får gärna komma och titta på utställningarna eller ta en fika i frugan Gärds kafé. Men macken är inte öppen ”för allmänheten” utan man får först slå en pling till Stig så kommer han och låser upp. På somrarna är det full fart, många bilklubbar vallfärdar från hela landet för att titta på den gamla Esso-macken i Lörstrand. En nyinvigd tradition är en marknad ute på parkeringen som i somras lockade upp emot 1500 besökare!
- Visst har man funderat på att ha macken mer öppen, men jag vill inte sitta fast, det här min hobby och det får inte bli betungande. Men det är alltid lika roligt att människor vill komma hit och titta!