Clas-Göran Sandblom

En mc-polis stoppade Christian Olsson sedan han passerat Tingsstadstunneln i Göteborg.

– Han prejade in mej, jag tvingades panikbromsa. Han var kort i tonen och sa bara ”följ med här” och stressade på mig, precis som om jag var en farlig brottsling.

Kontrollplatsen finns vid gasklockan. Christian beskriver stämningen som otrevlig och kylig redan från början.

– De var allt annat än trevliga och sa ovidkommande saker som att 'det här kommer att bli dyrt för dig'. De var kitsliga och hade bara fokus på att sätta dit mig för så mycket som möjligt. Bilen stod inte plant. Dragstången till vagnen lutade och det gjorde nog att ekipaget blev något kortare. Fyra centimeter gjorde att de la på ett ton till övervikten.

– De borde gjort sitt jobb utan att lägga värderingar och moraliska aspekter på vad de kom fram till.

Nära hem

Poliserna rapporterade honom för att ha vilat för lite mellan passen.

– Om man har tio minuter kvar att köra innan man kommer hem känns det löjligt att behöva ställa bilen. Då får jag ringa farsan och be att han kommer och hämta mig. Eller ta en taxi, i värsta fall lifta hem.

– De påstod felaktigt att färdskirvaren inte var besiktigad.

Redan från början hade Christian bestämt sig för att inte svara på frågor så att inte säga något oövertänkt som de sedan kunde använda emot honom.

– De gaddade ihop sig, hade väldigt högt tonläge, nästan skrek, och var aggressiva. De pressade mig och sa att pappa, som stod för bilen, skulle drabbas av företagsböter. Poliserna pressade mig så mycket de kunde. De var inte alls schyssta.

Poliserna noterade att han slarvat med att slå in landskoden.

– Jag kör bara mellan Kungälv och Göteborg och har aldrig varit utanför Sverige.

På slutet ringde de upp Christians pappa.

– De sa att ”nu sitter allt pojken din med skägget i brevlådan och nu är det kört”. Han mådde inte alls bra av att bli uppringd så.

Det är lätt tro att du anklagar poliserna därför att du är besviken över att ha åkt fast?

– Så är det absolut inte. De borde inte behandla mig som en grovt kriminell person utan visat mig respekt. De uppträdde oprofessionellt, avslutar Christian.

Lennart Hjelm, chef för trafikpolisen i Göteborg:

– Systemet med riskvärdering gör att alla överträdelser av kör- och vilotider ska rapporteras. Det ska ligga till grund för Transportstyrelsens företagsbesök. Det är inte omöjligt att komma upp i 41 överträdelser på 29 dagar. Det är inte vanligt men det förekommer att några lyckas med detta.

Vad säger du om hans kritik av bemötandet?

– Jag får få telefonsamtal med klagomål om hur mina kollegor har uppträtt i samband med en kontroll. Det finns bara två parter som varit på plats, en chaufför och några poliser. Ingen annan kan veta vad som sagts och vad som gjorts.

Hjelm tycker besvikelsen snarare ska ses som en naturlig reaktion.

– Det är förstås inte så roligt att bli tagen med byxorna nere och rumpan bar för ett stort antal överträdelser.

25 av rapporterna gäller ej inslagen landskod. Tre gäller för kort dygnsvila: 4, 57, 5,38 respektive 6,38 timmar. Olsson rapporterades för att ha kört för länge två gånger och att fem gånger struntat i att ta rast efter fyra och en halv timma.

Anders Granath är en profil bland trafikpoliserna i Västsverige. Han var inte närvarande den här gången men säger:

– Att bara ta fem timmars dygnsvila är mycket allvarligt. På gränsen till vårdslöshet i trafik. Man kan fråga sig om inte räcker för att omhänderta körkortet. Inte minst eftersom han även rapporterades för ytterligare två sådana överträdelser.