• ”När jag ser någon överviktig äta onyttigt har jag lust att berätta om mina erfarenheter – att man ska tänka sig för. Men jag kanske var sån själv och någon som retade sig på mig”, säger Thomas Knutsson som minskar i storlek och efterhand förnyat i garderoben. Foto: Clas-Göran Sandblom
  • Thomas Knutsson.
  • Thomas Knutsson var inte i bästa form men läkarna tyckte det var hög tid att operera.
  • Före och efter operationen, på samma bild. Dottern Karolin Knutsson plåtade och gjorde fotomontaget. Foto: Karolin Knutsson.

Thomas blev av med kilo - men fick ett liv

"Många chaufförer lider av matmissbruk"

Thomas Knutsson, 52, började köra lastbil 1982. Då vägde han cirka 70 kilo. – För mycket skräpmat och stillasittande gjorde att jag till slut vägde dubbelt så mycket, säger Thomas som är 1,78 lång.

Många chaufförer dras med mer eller mindre kraftig övervikt. En googling visar att det är en utsatt grupp. I en del fall har de ett BMI över 3,0 – alltså sjuklig fetma som är livshotande.

Thomas Knutsson på Styrsö utanför Göteborg var en av dem.

– Jag vägde 140 kilo, någonstans runt 1998. Vikten hade blivit ett problem för mig.

Som ganska ny chaufför levererade Knutsson fisk till stans restauranger.

– Jag fick smaka av i grytorna. Det var inte så bra. Och inte blev det bättre av att jag gjorde som alla andra i Fiskhamnen – jag köpte en varm macka, en halvmåne med stekt ägg och stekt korv.

Det var inget vi kallar hälsokost direkt.

– Men det var oerhört gott, jag tröttnade aldrig på de mackorna men kilona tickade på uppåt.

Ännu mer mat

Som för alla chaufförer blev det mycket stillasittande.

– Från 1984 körde jag tung lastbil men då var menyn utökad med stekt potatis, två ägg och en fralla, på morgonen. Vad jag inte visste, eller i varje fall inte brydde mig om är vad man ska undvika - i synnerhet stekt potatis. Sedan väntade dagens lunch. Det var väldigt många chaufförer som åt ungefär som jag och som också fick ett omfattande omfång.

Thomas blev allt större.

– Jag drog på mig diabetes, gikt och högt blodtryck. Gikten gjorde att jag kunde få fruktansvärt ont. Första gången jag gick till läkare för det var jag runt 35 år. Jag hade så ont i en fot att jag inte kunde få på mig en strumpa. Och hade trott att det bara drabbade äldre personer.

Han trodde att han stukat sig.

– Läkaren berättade att man kan få gikt av övervikt. Att drabbas av en sådan åkomma i den åldern kändes "lite Åsa-Nisse". Diabetes är inte släktrelaterad utan helt kopplat till min vikt.

Knäna höll inte

Han har bytt båda knälederna, utslitna av för hög belastning.

– Det var 2008-2009 nån gång, men jag var ändå inte redo för en viktoperation. Jag tyckte att jag kunde gå ner själv.

Som mest gick han ner 20 kilo.

– LCHF var en bra metod, jag fick äta det jag tyckte om. Något gjorde att jag kom ur det sättet att äta.

Tankarna på att få hjälp växte.

– En läkare här ute på öarna var inne på samma tanke. Han påpekade att jag har fem barn att försörja och att jag borde tänka mig för. De är i åldrarna 13 till 23 och behöver en pappa.

Tänkte du på att övervikten inte bara påverkade din hälsa utan även ditt liv?

– Ja, hela tiden. Men det är ett matmissbruk som i viss mån kan jämföras med alkoholism, svårt att ta tag i själv.

I sin kamp mot kilona åkte Thomas Knutsson på återfall.

– Vägkrogarna har mycket bra mat och fina salladsbufféer. I efterhand inser jag tydligare att jag hade matproblem. En salladsbuffé är som att ställa fram ett groggbord på en tillställning. Alkoholisten väljer inte läskedryckerna som står där.

Läkaren skrev en remiss 2009 och Thomas fick en tid ganska omgående.

– Min diabetes gjorde att jag tvingades proppa i mig många mediciner. Jag var uppe i 15 tabletter om dagen. Det blev pannkaka för kroppen, jag fick sår på ena benet, åt stark cortison för det, och operationen fördröjdes.

Sliten kropp

I maj förra året blev det operation på Sahlgrenska.

– Jag var fokuserad och säker på att göra detta.

Operationen gick bra men de följande två månaderna blev tuffa.

– Jag var helt slut, så trött. Det berodde nog på att jag var sliten av cortison och smärtlindring. Jag var inte i bästa kondition innan operationen.

Att det ändå blev en operation berodde på att läkarna tyckte det var bråttom.

– Efteråt smakade all mat fruktansvärt äckligt. Jag klarade inte känna doften av kaffe, som jag bälgat i mig tidigare. När nå´n öppnade kylskåpet fick jag springa därifrån. Jag funderade vad tusen jag hade gjort.

Det finns ingen ångervecka. Ingen återvändo.

– Över en helg vände allt. Nu kan jag äta vad som helst, fast väldigt mycket mindre.

Thomas har med sig en matlåda till jobbet varje dag och har gått ner från 124 kilo före operation till 89.

Tittar snett

– Blodtrycket ligger bra och jag märker knappt av min diabetes.

Livet leker.

– Förr var jag alltid varm, jag svettades mycket och kunde gå med uppknäppt skjorta hur kallt det än var. 30 kilo fett isolerar. Nu fryser jag istället. Jag rör mig lättare och allmänt piggare. Någon träningsmänniska har jag aldrig varit men jag promenerar mer.

Thomas Knutsson vet att ett missbruk kan leda till ett annat.

– Läkarna varnade starkt för att matmissbruk kan övergå i alkoholmissbruk.

I dag reagerar Thomas mer när han ser någon med de problem han själv haft.

– En del av dem som kör tung lastbil, har jag förstått, tycker det är häftigt att väga mycket, gärna med en cigg i munnen.

Fakta Gastric bypass

Metod: Övre delen av magsäcken, precis under matstrupen, sys ihop med tunntarmen.

Krav: Ett BMI på minst 35 och ett icke allvarligt missbruksbeteende. Personer som gjort tidigare, stora ingrepp i buken, har gallstensbesvär eller haft en svår sjukdom som omfattar magsäck eller tunntarm godkänns inte.

Steg 1: Kontakta vårdcentralen där läkaren skickar en remiss. Tiden till operation kan ta upp till ett år.

Steg 2: De flesta patienter bör gå ned några kilo innan operationen, för att minska risken för komplikationer.

Pris: 1 100 kronor om landstinget betalar.75 000-90 000 kronor på privat klinik.

Resultat: Efter ett år ett BMI-snitt på 20-25. Idén med operation är att gå ner i vikt varaktigt. Det minskar risken för dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar.

Varför: Viktnedgången beror till stor del del på en kombination av mindre magsäcksvolym samt förändringar i matsmältningen. Snarkning och diabetes typ 2 brukar också försvinna när vikten minskar.

Risker: Enligt det svenska överviktsregistret är risken för död inom 90 dagar efter överviktsoperation 0,05%. Riskerna att dö av fetma är betydligt högre. Ett tidigare missbruk kan övergå i ett annat missbruk, som alkoholism.

Källa: Fetmaoperatoner.se och Kirurgkliniken Stockholm.