1. Efter tre år på gymnasiet är Jenny Törnberg, 18, snart klar. "Jag har ett jobb som väntar", säger hon. Lotta Centergran är en av hennes lärare. Foto: Clas-Göran Sandblom

  Bakläxa för Arbetsförmedlingen

  NyheterGör om och gör rätt. Kammarrätten har beslutat att upphandlingarna för utbildningarna av busschaufför och lastbilsförare måste göras om. – Bra att den långdragna processen är över och att domen inte kommer att överprövas, säger Mikael Vesterlund, tillförordnad vd för Yrkesakademien.

 2. – Se här så smidigt det är. På ett förunderligt sätt blir det som jag vill, med ett minimum av insats från min sida, säger Sören medan han lastar av.

  "Största revolutionen i skotningens historia"

  NyheterEfter mer än 40 år i skogsbrukets tjänst fick Sören Huzelius en maskin med kranspetsstyrning. – Jag upplevde ingen tröskel till den nya tekniken, snarare tvärtom. Här handlar det inte om att vänja sig vid något nytt, utan om att vänja sig av med det gamla. Och det går fort, försäkrar han. För Sören har kranspetsstyrningen gett en mer vilsam körning. Därutöver ger tekniken vinster i produktivitet och bränsleeffektivitet.

 3. Holte och MIT samarbetar

  NyheterHolte Electronics har ingått ett samarbete med MIT Dresden GmbH som innbär att MIT får rätt att licenstillverka Holte Electronics kabelsökare CB DiffAnt och CableAnimator för den tyska marknaden.

 4. Efter ett halvårs byggande rivs faunabron över E6 vid Sandsjöbacka i Kungsbacka. Foto: Clas-Göran Sandblom

  Det började knäppa i konstruktionen

  NyheterFörst hördes knäppande ljud under gjutformen till den nya ekodukten. Stöttor höll på att ge vika. Nu rivs delar av bron, som ska förbättra för djuren att ta sig över vägen. – Men den kommer inte att försenas eller bli dyrare, hävdar Anna Johansson, kommunikatör på Trafikverket.

 5. PRL Sverige AB använder två pråmar för att transportera virket mellan Järflotta och Söderby brygga.

  Skogsvård och sjöväder för Kuddby

  NyheterStormen 1969 tog ner det mesta av skogen på ön Järflotta söder om Nynäshamn i Sörmland. Skogen som därefter planterade har vuxit till sig, om än en smula långsamt. När den nu ska gallras är det Kuddby Trädfällning AB och Esse Karlssons Åkeri AB som svarar för Mellanskogs insatser på ön. Därifrån fraktas virket med pråm av PRL Sverige AB till Söderby brygga – en sträcka på cirka 15 mil, sjömil alltså.

 6. Drivaren utmanar dagens maskiner

  NyheterDrivaren Komatsu X19 har testats av Skogforsk och i kostnadsmatchen mot det traditionella tvåmaskinsystemet blir det oavgjort, både i klen och grov slutavverkning. – Det är anmärkningsvärt bra för en prototyp, konstaterar Skogforsks testledare Rikard Jonsson.

 7. Byggbolag i England väljer Engcon

  NyheterJN Bentley, ett av Englands ledande byggbolag, väljer att installera tiltrotatorer från världsledande tillverkaren Engcon till deras tre nya Komatsu-hjulgrävare. Varje maskin utrustas med tiltrotatorn EC219 samt det säkra redskapsfästet Q-Safe. Engcon menar att det här bara är början på något större.

 8. Martin Lundstedt, VD AB Volvo, kan sammanfatta finfina siffror för det gångna året och i stort sett ökat i alla europeiska länder. Foto: Alf Wesik

  Rekordsiffror för båda tillverkarna

  NyheterVinsten för AB Volvo blev visserligen marginellt mindre år 2016 än året dessförinnan, liksom omsättningen – men det var å andra sidan de andra siffrorna som inte pekar uppåt. I övrigt fortsätter den positiva trenden för det svenska industriloket och halvnya VD Martin Lundstedt kan andas ut. Vägvalet är riktigt och kursstabiliteten duger finfint åt såväl de anställda, som finansmarknaden, som kunder – som Jean-Claude Van Damme.

 9. Rinkeby Allé byggs om av Svevia

  NyheterRinkeby Allé och Hjulstavägen ska få en mer stadsliknande karaktär. Exploateringskontoret, Stockholm stad, har gett Svevia uppdraget för ombyggnationen.

Ladda fler artiklar